Nieuws uit de vertaalwereld: technologie

De vertaalwereld maakt momenteel opwindende tijden mee, vol razend interessante technologische ontwikkelingen die nu in een stroomversnelling zijn beland dankzij de recente doorbraken op het gebied van Deep Neural Networks en Artificiële Intelligentie (AI).

Machinevertalingen zijn verbazend goed geworden in vertaalprojecten met veel herhalingen en weinig culturele context. Professionele vertalers kunnen (neural) machinevertaling en automatische contextherkenning nu slim koppelen aan hun CAT-tools, waardoor zij efficiënter kunnen werken dan ooit tevoren. Met geïntegreerde spraakherkenning hoeven zij zelfs niet altijd meer zelf te typen. Software voor geautomatiseerde revisie maakt het binnenkort mogelijk om sneller en grondiger na te kijken en vertaalbureaus maken intussen gebruik van Translation Management Systems met centrale vertaalgeheugens om via de cloud in real-time samen te werken met hun vertalers.

ITV volgt de ontwikkelingen nauwgezet en is van mening dat nieuwe technologie unieke kansen biedt aan de volgende generatie vertalers. Zij hebben namelijk als geen ander de capaciteiten in huis om deze tools optimaal te benutten. Wij stemmen onze opleiding hier intussen zo goed mogelijk op af. Nieuwsgierig? Hou ons dan de komende tijd goed in de gaten of bezoek onze voorlichtingsbijeenkomsten!