De Scilly-eilanden: het best bewaarde geheim van Engeland

Vergeet backpacken door Thailand of die rondreis door Zuid-Amerika. Dat doet iedereen al! Jij vindt je subtropische vakantiebestemming veel dichter bij huis, en wel in Engeland. Maar dat is toch dat land van mist, wind en regen? Ja, maar je vindt er ook de Scilly-eilanden, het best bewaarde geheim van Engeland. Een eilandengroep met een prachtige natuur en een roemrucht verleden, waarin ook Nederland nog een rol heeft gespeeld.

Palmbomen en papegaaiduikers

De Scilly-eilanden (Engels: Isles of Scilly) bestaan uit vijf bewoonde en ongeveer 140 onbewoonde eilanden ten zuidwesten van het Engelse Cornwall. De eilandengroep ligt midden in een warme golfstroom, waardoor het klimaat er zeer mild is. In het noorden waait vaak een krachtige wind, waardoor het landschap er enigszins heideachtig uitziet, maar het zuiden is een waar subtropisch paradijs met palmbomen, witte stranden en een groot aantal exotische planten en dieren: wat wil je nog meer?

Palmbomen, witte stranden en een groot aantal exotische planten en dieren: wat wil je nog meer?

Op de eilanden vind je een klein aantal hotels en campings, maar er zijn geen volgebouwde stadscentra of grote toeristische attracties. Op en rondom de eilanden zijn zeer veel bijzondere diersoorten te vinden, zoals dolfijnen, zeehonden, papegaaiduikers en zeldzame vlinders. Vogelaars kunnen hun hart ophalen, aangezien de eilanden een landingsplaats vormen voor trekvogels die de Atlantische oceaan oversteken. En dan is er ook nog de wereldberoemde tropische tuin, Abbey Gardens, op het eiland Tresco. Er groeien meer dan 4000 subtropische bloemen, planten en bomen die in de rest van het Verenigd Koninkrijk niet voorkomen.

De roemruchte geschiedenis van de Scilly-eilanden

Vreemd genoeg heeft deze mooie plek een nogal duister verleden. Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar de Scilly-eilanden en Nederland zijn 335 jaar met elkaar in oorlog geweest. In de zeventiende eeuw woede er een burgeroorlog in Engeland tussen de republikeinen en de royalisten. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden besloot de kant te kiezen van de republikeinen. De royalisten op de Scilly-eilanden besloten toen om alle Nederlandse koopvaardijschepen die daar in de buurt waren, te plunderen of tot zinken te brengen.

In het jaar 1209 werden op het eiland Tresco 112 piraten onthoofd op één dag.

In 1651 hadden de Nederlandse Staten-Generaal er wel genoeg van. Admiraal Maarten Tromp werd naar de Scilly-eilanden gestuurd om een vergoeding te eisen voor de gekaapte schepen. Die kreeg hij niet. Daarop verklaarde hij de eilandengroep de oorlog. De bewoners gaven zich echter al snel over, zonder dat er een schot werd gelost. Einde oorlog, zou je denken. Maar de oorlog is nooit officieel beëindigd. Pas op 17 april 1986 werd er een symbolisch vredesverdrag getekend en kwam er officieel een eind aan de vergeten oorlog tussen Nederland en de Scilly-eilanden.

De Scilly-eilanden vormden ook om een andere reden een hoofdpijndossier voor de Nederlanders. Tot in de zeventiende eeuw was de eilandengroep een waar zeeroversnest. De Nederlanders klaagden over de piraten die vanuit hun uitvalsbasis op de Scilly-eilanden de oceaan onveilig maakten. Maar de piraten werden op hun beurt ook niet gespaard. Zo werden er in het jaar 1209 op het eiland Tresco 112 piraten onthoofd op één dag.

Uiteindelijk zijn er maar weinig mensen ooit teruggekeerd van St Helen’s.

En dan bevinden zich op het onbewoonde eiland St Helen’s ook nog de overblijfselen van een berucht pesthuis. In 1760 besloot het Britse parlement dat elk schip dat naar Groot-Brittannië voer, gecontroleerd moest worden. Bemanningsleden en passagiers die tekenen van de pest vertoonden, moesten worden achtergelaten in het pesthuis op St Helen’s. Deze opvarenden moesten hier net zo lang blijven tot zij hersteld waren, wat vrijwel nooit gebeurde. Ook mensen met volstrekt onschuldige aandoeningen werden uit voorzorg naar het pesthuis gestuurd. Hier kwamen zij naast mensen te liggen die daadwerkelijk aan de pest leden, waardoor zij binnen de kortste keren ook besmet waren. Uiteindelijk zijn er maar weinig mensen ooit teruggekeerd van St Helen’s.

Op naar de Scilly-eilanden!

Ben je nieuwsgierig geworden en zou je de eilanden zelf weleens willen ontdekken? Dan kun je je reis naar de Scilly-eilanden het beste boeken in april of mei. De temperaturen zijn er dan al zeer aangenaam en het is er nog lekker rustig. Wat betreft de reis zelf, kun je kiezen voor het vliegtuig of een overtocht met de veerboot. En als je eenmaal op de eilanden bent, heb je keus uit een aantal zeer goede hotels en campings. Klik hier voor informatie over vervoer en accommodaties