Afscheid van de redactie van ITV Magazine van het collegejaar 2019-20

Tijd voor de zomervakantie, de tweede redactie van ITV Magazine draagt de fakkel over aan een nieuw team. De artikelen van dit tweede jaar van ITV Magazine werden geschreven door een enthousiaste groep studenten van ITV. Maak kennis met deze schrijvers!

Coen van der Ham

Hoi, mijn naam is Coen en ik ben vierdejaars bij de Engelse richting van ITV. Ik woon in Utrecht, waar ik na mijn studie TCS gezellig ben blijven hangen. Ik hou enorm van vertalen, maar misschien nog wel meer van schrijven, en daarom ‘solliciteerde’ ik vorig jaar dan ook naar een plek in de schrijversgroep van de minor Tekstschrijven.

Door deze minor had ik de afgelopen maanden het voorrecht om allerlei onderwerpen voor artikelen te bedenken en eindeloos aan teksten te schrijven en te schaven. Het is geweldig om te zien hoe je uit een idee en een paar zinnen een verhaal kunt boetseren, en elke keer was ik dan ook weer razend benieuwd naar de interessante verhalen van mijn medeschrijvers. Het was intensief en leerzaam, maar bovenal ook ontzettend leuk!

Annemieke Jansen

Ik ben Annemieke Jansen en ik ben derdejaars student aan de opleiding vertaler Engels bij ITV Hogeschool. Vanwege mijn voorliefde voor Groot-Brittannië was deze keuze vanzelfsprekend. Ik werk in het internationale bedrijfsleven waar talenkennis eigenlijk onmisbaar is.

Mijn liefde voor taal is groot; ik lees én schrijf graag. Daarom was ik heel blij dat ik de minor tekstschrijven mocht volgen!  Het is heel leuk om te schrijven over verschillende onderwerpen, met name gerelateerd aan de Britse cultuur. Ik hoop dat mijn artikelen de lezers hebben aangesproken. 

Deze minor was heel erg leerzaam en ik denk dat mijn schrijfvaardigheden hierdoor absoluut verbeterd zijn. Met veel plezier heb ik de colleges van Henriëtte gevolgd en de teksten geschreven. Ik ga de gezellige schrijversgroep en leuke schrijfopdrachten missen!

Sophie Koole

Ik ben Sophie Koole en ik volg met veel plezier de opleiding tot vertaler Italiaans bij ITV. Inmiddels ben ik derdejaars. Als kind ging ik vaak naar de Dolomieten op vakantie, maar tijdens de Romereis met school is mijn liefde voor Italië pas echt ontstaan. Ik vind de taal prachtig, het land machtig mooi en het eten is altijd goed. Daarnaast blinken Italianen natuurlijk uit in stijl. Ooit hoop ik er nog eens voor langere tijd te kunnen wonen, om de taal echt goed te leren spreken.

Ik heb jarenlang als jurist gewerkt en in die functie heb ik best veel geschreven, maar dat was altijd binnen redelijk vaste kaders. Ik had nog nooit ‘losse’ stukken geschreven over een zelfgekozen onderwerp; dat lag redelijk buiten mijn comfortzone. Ik vond het spannend om vanuit niets een artikel te schrijven, en om het eindresultaat vervolgens aan mijn medestudenten te laten lezen. We hadden een leuke groep schrijvers onder de enthousiaste en opbouwende leiding van Henriette. Echt een aanrader voor als je van schrijven houdt, of erachter wil komen of schrijven iets voor je is.

Lindsay Tol

Mijn naam is Lindsay Tol en ik ben sinds twee jaar werkzaam als tekstschrijver voor een schoonmaakbedrijf en een online voetbalreisbureau. Daarbij ben ik derdejaars student Engels bij ITV en heb ik de Basiscursus Spaans als minor gevolgd. Een paar jaar geleden heb ik Nieuwgriekse taal en cultuur gestudeerd aan de UvA. Ik hou echt enorm van talen en alles wat ermee te maken heeft – muziek, sport en vooral eten. Daar schrijf ik dan ook het liefst over!

Voordat ik me inschreef aan ITV had ik werkelijk geen idee waar ik aan begon; hoe diep vertalen eigenlijk gaat en hoe groot je kennis van beide talen moet zijn. Als taalfanaat heb ik mijn plek hier helemaal gevonden. Ik vond het heel leuk dat ik de minor Tekstschrijven mocht volgen. Het is fijn om feedback te krijgen van iemand met veel ervaring in het schrijversvak en de onderwerpen waren altijd interessant. Deze minor is dan ook echt een aanrader voor iedereen die van schrijven houdt!

Nathalie Walstra

Uit stamboomonderzoek blijkt dat mijn voorouders, hugenoten, uit een plaatsje in Normandië komen. Misschien is het dan toch geen toeval dat ik ooit Frans ben gaan studeren. Hoe dan ook, ik heb altijd van de Franse taal en cultuur gehouden. Ik herinner me dat ik als jong meisje in een klein Frans dorp croissantjes ging halen bij de bakker. Het rommelige sfeertje, de eenvoud en de geur van Isigny-boter: mijn liefde voor Frankrijk is nooit meer weggegaan.

Tijdens mijn studie aan ITV ben ik erachter gekomen dat ik schrijven leuker vind dan vertalen. Ik ga namelijk graag zelf op onderzoek uit. Ik vind schrijven over fenomenen uit de geschiedenis boeiend. Daarnaast schrijf ik graag over de Franse taal en cultuur of over onderwerpen die met duurzaamheid, natuur en milieu te maken hebben.

Ik ben van plan om door te gaan met schrijven. Deze minor is hiervoor een mooie opstap geweest, mede door de leerzame feedback van Henriëtte.

Henriëtte Kunen

Ik ben de docent die dit enthousiaste schrijversclubje mocht begeleiden in dit spannende eerste jaar van ITV Magazine. Naast mijn bezigheden als docent en hoofd van de sectie Italiaans, verdien ik in het dagelijks leven mijn brood als tolk, vertaler en tekstschrijver.

Het was op zijn zachtst gezegd een bijzonder jaar. Haast van het ene moment op het andere werd alles anders. Voor ITV Magazine hadden we ooit bepaald dat we wilden schrijven over talen en culturen, over andere landen en reizen, zaken waar wij ons als vertalers zo graag mee bezig houden. Maar ineens leken dat triviale zaken vergeleken bij de problemen die de coronacrisis met zich meebracht. Want hoe kun je enthousiast berichten over het ontdekken van een ander land of cultuur, als de actualiteiten overheerst worden door de uitpuilende ziekenhuizen in dat land? Hoe kun je überhaupt over reizen schrijven als de hele wereld tot stilstand is gekomen en reizen niet meer mogelijk is? Artikelen die we klaar hadden liggen over de Dag van de Francofonie of het Utrechtse Rietveld-Schröderhuis moesten herschreven worden, omdat de Franse taaldag werd afgelast en de musea dichtgingen. Tips voor theater en tentoonstellingen konden ook de prullenbak in.

We hadden ooit afgesproken dat in ITV Magazine geen plek was voor de waan van de dag. Maar redactielid Lindsay Tol vond het onmogelijk om niet te schrijven over het virus en leverde spontaan een mooi artikel in over het nieuwe coronatijdperk, en Annemieke Jansen schreef over de grote pestepidemie in het zeventiende-eeuwse Londen.

En nu hebben we dan toch het jaar afgerond. In het afgelopen jaar heb ik deze schrijvers zien groeien. Ze konden al veel, maar in de loop van het jaar gingen ze steeds trefzekerder te werk. Op de laatste artikelen die ze inleverden had ik bijna niets meer aan te merken. Het was fijn samenwerken, ik zal hun inspirerende ideeën missen en wens ieder van hen héél veel succes met zijn of haar verdere studie en toekomstige carrière als vertaler!