De Engelse keuken geniet internationaal weinig aanzien. Ten onrechte!

Uitgebreid dineren tot in de late uurtjes, een vijfgangenmenu onder het genot van diverse bijpassende wijnen – hoe kan het dat deze eetcultuur in Engeland ontbreekt?

Engeland is een van mijn favoriete landen voor een weekendje weg. Gezellig op klaarlichte dag een pint drinken in een donkere Engelse pub of voetbal kijken in een van de vele sportcafés, met de keuze uit twintig verschillende soorten bier van de tap; ik hou er wel van! Zeker in combinatie met de altijd vrolijke, ongedwongen sfeer die er hangt. Maar wil je eens lekker exclusief uit etengaan onder het genot van een heerlijk glaasje wijn of tijdens het winkelen even ergens neerploffen op een terras, dan staat je een lange zoektocht te wachten.

Het imago van de Engelse eetcultuur is niet bepaald om over naar huis te schrijven. De Engelse keuken staat bekend om zijn grote, stevige, vette maaltijden, waarin vlees vaak de hoofdrol speelt. Dit heeft zijn oorsprong in de naoorlogse periode: vanwege het klimaat kon Engeland niet bouwen op een rijke en vruchtbare teelt, waardoor de Engelsen genoodzaakt waren hun ingrediënten van een laagje beslag te voorzien, te roosteren en te stoven, om zo toch smakelijke gerechten op tafel te kunnen zetten. Het gevolg: de traditionele fish-and-chips, Beef Wellington, Shephard’s Pie, en natuurlijk de famous English Breakfast.

Net zoals wij in Nederland niet alleen maar Hollandse stamppot eten (mogen we dat eigenlijk nog wel ‘Hollands’ noemen!?), ontbijten ze in Engeland heus niet iedere dag uitgebreid met gebakken spek en worstjes. De traditionele Engelse gerechten leven echter vandaag de dag nog steeds voort. Hoewel de Engelse keuken veelzijdiger is dan wordt gedacht, staan de ‘standaard’ Engelse gerechten in elk café en restaurant nog steeds op de kaart. En dat is wat Engeland Engeland maakt.

Is er geen verjaardag, geboorte of ander excuus, dan wordt er wel ergens een pubquiz georganiseerd

Dat Engeland niet echt aan haute cuisine doet, heeft vooral te maken met de Engelse pubcultuur. Er hoeft maar iets te gebeuren in iemands leven of het moet gevierd worden met een gezellige borrel in de plaatselijke pub – inclusief snelle hap. Is er geen verjaardag, geboorte of ander excuus, dan wordt er wel ergens een pubquiz georganiseerd. In de vele Engelse kroegen komen gezinnen en families samen. Je bestelt er je eten en drinken altijd aan de bar en dineert vervolgens met een eenvoudige meat pie (vleespasteitje) of een chicken in a basket (kip met friet). Eten in de pub is vaak een alternatief voor thuis eten en zelfs voor eten in een restaurant.

Indiase curry wordt zelfs gezien als een klassiek Engels gerecht

Natuurlijk is het niet zo dat je nergens in Engeland uitgebreid kan dineren, en ook de Engelse keuken is beïnvloed door diverse culturen van over de hele wereld. In een metropool als Londen vind je alle soorten keukens, maar ook in echte Engelse plaatsen als Bath en Bristol zie je de opkomst van bijvoorbeeld hippe vegan cafés, want ook Engeland gaat met de tijd mee. Indiase curry wordt zelfs gezien als een klassiek Engels gerecht, en dan met name de chicken tikka masala. Chicken tikka is een Indiase uitvinding, maar de masala-saus werd in Engeland bedacht.

Ere wie ere toekomt: de Engelse keuken is dan misschien berucht en niet de keuken waarbij je gelijk moet watertanden, maar hij is zeker uniek in zijn soort. Daarbij is het beroemde Engelse ontbijt zelfs over de hele wereld te verkrijgen: doe ze dat maar eens na!