Zin in een wijntje postbode? De facteur is niet alleen postbezorger!

Om de zoveel tijd komt het weer in het Nederlandse nieuws: schimmige zzp-constructies en onderbetaalde werknemers bij postbedrijven. De professionele postbesteller in vaste dienst mag inmiddels een zeldzaamheid zijn in Nederland, in Franse dorpen en steden is de facteur nog altijd een vertrouwde en geliefde figuur.

Ook al lijkt de hilarische scène uit de Franse succesfilm Bienvenue chez les Ch’tis, waar postbode Antoine en zijn baas tijdens de bestelronde erg diep in het glaasje kijken, wat overdreven, Franse postbodes nemen vaak nog de tijd voor een praatje, een kopje koffie of, inderdaad, een borrel.

Franse postbodes nemen vaak nog de tijd voor een praatje, een kopje koffie of een borrel

Voormalig staatsbedrijf La Poste is onder druk van de EU sinds 2010 omgevormd tot een NV, maar het bedrijf opereert nog steeds als een overheidsinstelling. De facteur is een werknemer in vaste dienst, met een vast bestelgebied. Hij kent de buurtbewoners en is op de hoogte van hun welzijn. Niet zelden is het de facteur die de politie inseint als een bewoner niet aan de deur verschijnt.

Scene uit Bienvenue chez les Ch’tis : Le directeur fait la tournée

Een uitgebreid wagenpark aan vrolijk geelgekleurde busjes, fietsen, scooters en loopkarren staat tot zijn beschikking en in sommige landelijke gebieden krijgen postbodes zelfs les in het omgaan met honden (hondenbeten vormen 30 procent van de arbeidsongevallen met Franse postbodes). Al met al geen akelig beroep zou je denken.

Franse postbodes nemen vaak nog de tijd voor een praatje, een kopje koffie of een Niet zelden is het de facteur die de politie inseint als een bewoner niet aan de deur verschijnt

Toch gaat ook de moderne tijd niet geheel aan Frankrijk voorbij. Door de opkomst van het internet is de hoeveelheid brievenpost de laatste tien jaar gehalveerd. Om de productiviteit te vergroten krijgen postbodes steeds minder tijd voor hun rondes. Niet goed voor de wijkbewoners, en ook niet voor het bedrijf: La Poste heeft de laatste jaren namelijk te maken gehad met een golf aan zelfmoorden onder het personeel, onder wie ook postbodes. Misschien moet de postbode gewoon weer de tijd krijgen voor zijn ronde. Daar wordt iedereen gelukkiger van.