Stedentrip vlak over de grens: Ontdek het zinnenprikkelende Keulen

Het is een heerlijk vooruitzicht. Een stedentrip naar de veelzijdige en prachtige Duitse stad Keulen. Maar het nadeel van een bezoek aan zo’n grote stad is dat je er thuis vaak achter komt dat je altijd minimaal één bezienswaardigheid hebt gemist. Daarom hebben we zes zintuigprikkelende uitstapjes voor je op een rij gezet, zodat je zeker weet dat je het onderste uit de Keulse kan haalt.

De geur van Keulen

Iedereen kent de naam Eau de Cologne, misschien wel de bekendste parfumsoort ter wereld. In het begin van de 18e eeuw verhuisde de Italiaan Giovanni Maria Farina naar Keulen en ontwikkelde daar een parfum die hem deed denken aan zijn thuisland. Het werd een geur die volgens hem rook naar ‘de Italiaanse voorjaarsmorgen na een regenbui’, met tonen van citrusvruchten, bergamot, bloemen en kruiden. Doordat het parfum zo anders was dan de sterke geuren die ze toen gewend waren, zoals muskus of kaneel werd het ontzettend populair. Zo populair zelfs, dat beroemde personen als Napoleon en koningin Victoria tot zijn klantenkring behoorde.

De Glockengasse 4711 is de oudste Eau de Cologne fabriek ter wereld

Tegenwoordig wordt de productie van dit parfum nog steeds geleid door de familie Farina, deels vanuit het huis waar Giovanni drie eeuwen geleden zijn Eau de Cologne heeft ontdekt. Ook is hier ook het Duftmuseum im Farina-Haus te vinden, waar je alles te weten komt over de geschiedenis van ’s werelds beroemdste parfum.

De smaak van Keulen

Naast Keuls geurwater is er nog een ander soort Keuls water: bier! Als bierliefhebber kun je in Keulen je hart ophalen. Keulen staat namelijk bekend om zijn Kölsch bier, bier van hoge gisting dat alleen maar door brouwerijen in Keulen gebrouwen mag worden. Dit is zelfs vastgelegd in de Kölsch-Konvention en sinds 1997 wordt het begrip Kölsch als regionale bierspecialiteit door de EU beschermd.

Kölsch bier wordt in Keulse brouwerijen, cafés en kroegjes geschonken in slanke 0,2 liter glazen, die ook wel “Stange” genoemd worden. De Köbes, de kelners, lopen rond met een bierglazenhouder die ze een “Kranz” noemen. Is je glas leeg? Dan krijg je direct een nieuw biertje en zetten ze een streepje op je viltje, zodat ze kunnen bijhouden hoeveel bier je gehad hebt. Heb je genoeg gehad? Dan leg je je viltje op je glas.

De naam Köbes is afgeleid van Jakobus en wordt altijd gebruikt in plaats van de werkelijke naam van de kelner.

Naast de smaak van bier, staat Keulen bekend om nog een andere, heerlijke smaak. Chocolade! Het smakelijkste museum van Keulen is het Imhoff-Schokoladenmuseum. Dit museum is in 1993 opgericht door Hans Imhoff, de ‘chocoladekoning’ van Duitsland. Als eigenaar van de fabriek van een van de grootste en oudste chocolademerken van Duitsland, Stollwerck, was hij gefascineerd door de geschiedenis en de productie van chocolade. Nadat een tentoonstelling tijdens het 150-jarig bestaan van Stollwerck in 1989 een groot succes werd, volgde vier jaar later het museum. Inmiddels is de Zwitserse chocoladefabrikant Lindt & Sprüngli  partner van het museum.

Je leert in het museum van alles over de geschiedenis en het productieproces van chocolade,   en in het tropenhuis kun je zelfs echte cacaobomen bewonderen. Het leukste onderdeel van het museum hebben ze bewaard voor het laatst: de chocoladewinkel en het café. Heerlijk genieten van bonbons, ijs en chocoladetaartjes terwijl je uitkijkt over de prachtige rivier de Rijn.

De kleuren van Keulen

Wandelen langs kleurrijke bloemperken, rood bloeiende paardenkastanjes en prachtige fonteinen. Het Florapark is aangelegd in 1864 door Peter Joseph Lenné en bestaat uit een mix van Franse barok, Italiaanse renaissance en Engelse landschapstuinen. Het middelpunt van het park is het ‘Glaspalast’, een oranjerie van gietijzer – een wintertuin waar men de buitenplanten kan laten overwinteren –  die geïnspireerd is op het Crystal Palace in Londen en de Jardin d’Hiver in Parijs.

Het park is een ode aan de adellijke levensstijl en moest een pronkstuk worden voor de burgerij.

In 1906 is de ‘kleine Frauen-Rosenhof’ aangelegd, een tuin in Jugendstil-stijl en in 1912 werd direct naast het Florapark de  Botanische Tuin aangelegd. Hier vind je fonteinen, vijvers vol met waterlelies en zelfs een vijver waarin een waterval zich uit een rotstuin omlaag stort.

Bijzonder aan deze tuinen zijn de vele bomen en heesters van soms wel 125 jaar oud. Meer dan 60 bomen behoren tot de beschermde natuurmonumenten vanwege hun leeftijd, grootte en schoonheid.

De stijl van Keulen

Het bekendste bouwwerk van de stad is toch wel de Dom van Keulen. De twee torens van 157 meter hoog, zijn het wereldwijde herkenningspunt van de stad. Sinds 1996 staat de Dom daarom ook op de Unesco-Werelderfgoedlijst.

Toen de Dom klaar was in 1880, was hij zelfs heel even het grootste gebouw van de wereld. Dat is tegenwoordig natuurlijk niet meer zo, maar het is wel nog steeds de grootste gotische kathedraal van Europa.

Mocht je het aandurven om naar boven te klimmen, dan kun je genieten van het prachtige uitzicht over de Rijn en de stad. Bijzonder is, dat je tijdens je klim naar boven langs de Sankt-Petersglocke komt, een enorme bel van 24 ton die vanwege zijn gewicht ook wel de ‘Dicker Pitter – de dikke Pieter –  genoemd wordt.

Om de top van de zuidelijke toren te bereiken, moet je 509 treden beklimmen.

Een ander prachtig en bijzonder gebouw van Keulen is het Rathaus. Het is het best bewaarde middeleeuwse gebouw en het bijzondere aan dit gebouw is dat het eigenlijk uit drie delen bestaat met elk hun eigen stijl. Dit komt omdat het gebouw niet in een periode gebouwd is, maar in drie verschillende periodes. Een ander architecturaal hoogstandje dat je zeker niet mag missen is het Rathaus. Het is een van de best bewaarde middeleeuwste gebouwen dat opvalt doordat het eigenlijk uit drie delen bestaat die elk hun eigen stijl hebben. Dit komt omdat deze alle drie in een verschillende periode gebouwd zijn. Het oudste deel is het middeleeuwse binnenhof, dat stamt uit 1330. Daarna volgde in 1414 de gotische toren van 61 meter hoog En als  laatste volgde in 1573 de Rathauslaube, de ingang naar de Saalbau met duidelijke invloeden van de Renaissance

Naast dat je hier de verschillende bouwstijlen kunt bewonderen, staan er ook 124 stenen beelden van onder andere keizer Augustus, Karl Marx en de Vlaamse schilder Rubens, met als pièce de résistance de houten kop van Jabbek, onder de klok aan de kant van de Alter Markt: elk uur, wanneer de klokken slaan, steekt hij zijn tong uit.

De sfeer van Keulen

Heb je het over sfeer, dan heb je het over kerst. Keulen is vanaf eind november tot eind december volledig gehuld in kerstsfeer. Deze grootse kerstmark bestaat uit zes verschillende kleinere kerstmarkten, met allemaal een eigen karakter..

Aan de voet van de Dom is tijdens de feestdagen een compleet kerstdorp te vinden met meer dan 150 stalletjes die vooral regionale producten en lekkernijen verkopen. Op een groot podium in het midden van het plein wordt elke avond livemuziek gespeeld. Een klein stukje verder lopen, aan de rand van het centrum zijn de Heumarkt en Altermarkt te vinden. Vanwege de vele charmante straatjes en gemoedelijke sfeer, waan je je hier bijna in een boek van Charles Dickens. Hier vind je meer dan 180 stalletjes, waar allemaal typische kerstproducten verkocht worden. Daarnaast is op de Heumarkt ook een kunstijsbaan en een minireuzenrad te vinden.

Deze intieme en vooral knusse kerstmarkt kent een fijne sfeer en is vooral onder de Keulenaars erg populair.

Vlak bij de Hahnentorburg ligt de Rudolpfplatz kerstmarkt. Deze markt heeft elk jaar een sprookjesthema, waardoor deze markt vooral erg leuk is voor kinderen. Omdat deze markt net buiten het centrum ligt, is het er vaak ook wat rustiger.

Om de hoek bij het lekkerste museum van Keulen, het Schokoladenmuseum, vind je de Hafen-Weihnachtsmarkt. Het bijzondere aan deze markt is dat hij zich grotendeels afspeelt op de Rijn. Met 70 kerststalletjes is het geen grote kerstmarkt, maar zeker wel een van de meest bijzondere. 

Wil je iets minder commercieels? Dan is de Stadpark Weihnachtsmarkt iets voor jou. Niet te veel tierelantijnen, maar wel een fijne en gemoedelijke sfeer. Toch zijn ook   hier vele bijzondere activiteiten te vinden, zoals vuurspuwers, poppentheaters en verhalenvertellers.   

De laatste kerstmarkt is misschien wel de meest bijzondere van dit rijtje. De Christmas Avenue is te vinden tussen de Schaafenstraße en de Rudolfplatz en   is een kerstmarkt speciaal voor de LGBTQ+ scene. Het is een kleine maar opvallende kerstmarkt met roze en paarse chalets. Hier vind je overigens geen typische kerstmarkt producten, maar roze notenkrakers, paars aardewerk en 18+ chocoladefiguren.

Keulen is de Gay hoofdstad van Duitsland, sinds 2012 is de Christmas Avenue een onderdeel van de jaarlijkse kerstmarkten in de stad.

Met deze zes tips wordt je bezoek aan Keulen vast en zeker een groot succes en weet je zeker dat je alle belangrijke bezienswaardigheden gezien hebt. Maar vergeet vooral niet te genieten van de schoonheid van deze stad. Hierdoor wordt niet alleen het bezoek aan Keulen zelf een groot succes, maar kun je als je weer thuis bent ook heerlijk nagenieten van een fantastische stedentrip, met een koud biertje of heerlijk stukje chocolade natuurlijk!