Waarom straks alle jongetjes in de klas Gabriel heten in Frankrijk

Nederland en Frankrijk kennen aardig wat overeenkomsten als het gaat om het geven van namen aan pasgeboren baby’s. In beide landen worden kaartjes gestuurd ter kennisgeving van de geboorte van het Nederlandse dan wel Franse kroost. Beide landen dingen ook mee naar de prijs voor de zoetste geboortekaartjes ter wereld. Genderneutraliteit mag dan een grote ontwikkeling doormaken, de kleuren babyblauw en suikerspinroze zijn nog altijd mateloos populair bij de drukkerijen. Over smaak valt niet te twisten. Dat geldt ook voor het kiezen van babynamen. Hier volgt een vergelijking tussen het Nederlandse babynamenlandschap en het Franse.

In Nederland worden al sinds 1811 door een burgerlijke stand geboorteakten, huwelijksakten en overlijdensakten vastgelegd en gearchiveerd. Inmiddels is de Nederlandse Sociale Verzekeringsbank (SVB), onderdeel van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, alweer jarenlang belast met het registeren van de toekenning van voor- en achternamen aan pasgeborenen. Het is ook de SVB die jaarlijks de populairste jongens- en meisjesnamen van het voorgaande jaar bekendmaakt. In Frankrijk doet het Institut National de la Statistique et des Études Économiques (l’INSEE) hetzelfde voor de Franse inwoners. Je zou het kunnen vergelijken met ons Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze overheidstaak ligt daar dus bij een ander soort instelling.

In Nederland blijken kersverse ouders behoorlijk internationaal georiënteerd.

Wanneer we aan de hand van de publicaties van de SVB het recente Nederlandse babynamenlandschap bekijken, valt op dat veel namen al een aantal jaren in de top 10 of de top 20 staan, maar dat er kleine verschuivingen binnen de ranglijsten plaatsvinden. De populairste jongensnaam in zowel 2021 als 2022 was Noah, die daarmee na jaren Lucas tot een tweede en vierde plek heeft veroordeeld. Langzaam maar zeker verdwijnt ook Sem, waar er enkele jaren terug nog heel veel van werden geboren, uit de top 10. Engelse namen als Liam, James en Finn zijn ook mateloos populair onder ouders van jongetjes. Voor meisjes geldt dat Emma inmiddels dé nummer 1 naam in Nederland is. En dat is niet de enige naam eindigend op een a; er zullen over enkele jaren veel Julia’s, Mila’s, Nora’s, Olivia’s, Tessa’s en Yara’s bij Emma in de klas zitten. De verkorte varianten daarvan (Tess, Noor) doen het ook goed. Saar stond zelfs op plek 7 in 2022 terwijl het oerbijbelse Sara niet meer in de top 10 te bekennen is.

Waar in Nederland de populairste meisjesnamen in meer dan de helft van de gevallen op een a eindigen, kiezen de Fransen voor de eindletter e. Al jarenlang met stip op 1 in Frankrijk: Jade. We vinden ook Emma, Mia en Anna terug in de top 10 van 2022, maar met Louise, Alice, Ambre en Rose hebben de namen eindigend op een e de overhand. Het overzicht van populaire Franse jongensnamen ziet er verrassend genoeg toch wel heel anders uit in Frankrijk dan in Nederland. Noah stond in 2021 nog op plek 8, maar komt niet voor in de top 10 van 2022. De laatste jaren zijn het de Franse Léo en Gabriel die stuivertje wisselen om plek 1 en 2. Vlak daaronder vinden we steevast Raphael, Arthur, Louis en Lucas. Jules is voor het eerst sinds lange tijd uit de Franse top 10 verdwenen. De enigszins Spaans aandoende Tiago en Hugo zijn bezig aan een opmars en komen de top 10 binnen. En dat ten koste van het oudtestamentische Adam. Iets soortgelijks zagen we met Sara in Nederland gebeuren.

Over smaak valt niet te twisten. Dat geldt ook voor het kiezen van babynamen.

Nederland en Frankrijk houden keurig hun geboorteregistratie op orde en daardoor is het erg gemakkelijk om een vergelijking tussen het recente babynamenlandschap in beide landen te maken. In Nederland vormt de voorkeur voor (ver)korte namen en Engelse namen een duidelijk waarneembare trend. Kersverse ouders hier blijken behoorlijk internationaal georiënteerd, met een hang naar kort en krachtig. Franse nieuwbakken papa’s en mama’s trekken zich nauwelijks iets aan van dit soort Angelsaksische invloeden. Typisch Franse namen, voor een meisje veelal eindigend op een ‘e’ en voor een jongen vaak met een Bijbelse oorsprong, doen het daar al jaren goed. Top 10-babynamen in zowel Nederland als Frankrijk zijn Emma en Lucas; bij ons is er een nog nét iets grotere kans dan in Frankrijk dat er een geboortekaartje met een van die namen op de mat valt.