Het Franse chanson staat na jaren weer volop in de belangstelling

Attribution header image

In de jaren 50 en 60 was het Franse chanson populair in Nederland. Tegenwoordig hoor je niet vaak Franse muziek op de radio, maar het genre leeft wel degelijk in Nederland. ‘s Zomers luisteren we dan ook graag naar Franse liedjes op Radio Tour de France, en het televisieprogramma ‘Chansons’ van Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps was een echte kijkcijferhit. Een nieuwe generatie Franstalige artiesten, met chansonniers als Stromae en Barbara Pravi, is razend populair onder jongeren: het chanson beleeft een ware revival.

Oorspronkelijk is het chanson ontstaan in de Middeleeuwen als ballade over de hoofse liefde. In die tijd zongen troubadours deze Franse liederen voor het volk en dat was bijzonder, omdat er toen nog meestal in het Latijn gezongen werd. Door de eeuwen heen verschuift het onderwerp van hoofse liefde naar maatschappelijke gebeurtenissen. Het chanson weet zich steeds opnieuw uit te vinden. In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw wordt het traditionele chanson vooral bekend dankzij chansonniers als Georges Brassens, Edith Piaf en Jacques Brel. In de jaren 60 drukken de Amerikaanse en Britse popmuziek een stempel op het chanson. Le yé-yé (yeah! yeah! in het Engels) wordt populair onder de Franse jongeren en heeft ook in ons land veel succes. Bekende sterren uit die periode zijn France Gall, Françoise Hardy en de rocker Johnny Hallyday. In Frankrijk maakt het chanson deel uit van het cultureel erfgoed. Bij het overlijden van Charles Aznavour in 2018 eert de Franse president Macron de chansonnier als een dichter: En France, les poètes ne meurent jamais.’ (In Frankrijk sterven dichters nooit).

Momenteel beleeft het Franse chanson in een nieuw jasje een revival door zangers als Stromae. Stromae wordt vergeleken met Jacques Brel, omdat hij op dezelfde poëtische manier zingt. Tijdens het Eurovisiesongfestival van 2021 in Rotterdam oogst de Franse zangeres Barbara Pravi veel succes met haar lied ‘Voilà’. Door haar manier van zingen en optreden wordt Pravi al snel vergeleken met Edith Piaf.

En France, les poètes ne meurent jamais.’ (In Frankrijk sterven dichters nooit.)

Uit de hoge kijkcijfers voor het televisieprogramma ‘Chansons’ blijkt dan ook dat de belangstelling voor het chanson weer springlevend is. In deze serie gingen Matthijs van Nieuwkerk (groot bewonderaar van Charles Aznavour) en Rob Kemps (kenner van Jacques Brel) op zoek naar mooie verhalen achter de zangers van het Franse lied. Het succes van ‘Chansons’ en het gelijknamige boek zijn het bewijs dat het Franse chanson springlevend is en een mooie toekomst heeft in Nederland.