Van Joyce tot Rooney: de leukste uitjes in literatuurstad Dublin

Dublin heeft iedere toerist wel iets te bieden, maar het is vooral een walhalla voor de boekenwurmen onder ons. Een veelvoud aan literaire zwaargewichten kwam in de Ierse hoofdstad ter wereld. Hierbij een aantal van hen op een rijtje, plus suggesties voor de leukste literaire uitstapjes!

Oscar Wilde (1854-1900)

We gaan van start met een schrijver wiens privéleven niet minder aandacht trok dan zijn literaire inspanningen. Deze flamboyante Ier werd geprezen om zijn gedichten, satirische toneelstukken en roman The Picture of Dorian Gray, maar stierf berooid en in ballingschap in Parijs, enkele jaren nadat hij in Londen was veroordeeld vanwege zijn homoseksualiteit.

Tegenwoordig kunnen fans van Wilde een bezoek brengen aan het huis aan Merrion Square, waar hij het levenslicht zag, en de wereld van de kleurrijke familie Wilde van dichtbij ervaren. Vergeet ook vooral niet om zijn memorial sculpture aan de overkant van het plein nader te bekijken.

Bram Stoker (1847-1912)

Bram Stoker veroverde in 1897 definitief een plek binnen de wereldliteratuur met zijn baanbrekende horrorroman Dracula, die vandaag de dag nog steeds schrijvers en filmmakers weet te inspireren. Dublin biedt toeristen allerhande ‘ghost tours’ en ‘graveyard shows’ aan, maar horrorliefhebbers op zoek naar een authentieke griezelervaring kunnen beter een bezoekje brengen aan de kelder van St. Michan’s Church, waar nog enkele eeuwenoude mummies liggen die in de 19e eeuw ook werden bezichtigd door een jonge Bram Stoker.

James Joyce (1882-1941)

Joyce is de onbetwiste gigant van de Ierse literatuur. Anders dan bij de eerdergenoemde schrijvers stond de Ierse identiteit in zijn boeken centraal. Zijn bekendste werk is de vuistdikke roman Ulysses, waarin hij een dag beschrijft in het leven van inwoners van Dublin aan het begin van de twintigste eeuw. Ook publiceerde hij de verhalenbundel Dubliners, die wellicht iets beter in je rolkoffertje past. Fans van Joyce kunnen tegenwoordig terecht in het James Joyce Cultural Centre om meer te ontdekken over het leven en het werk van de auteur. En wie echt de sfeer van zijn boeken wil opsnuiven, moet vooral eens langsgaan bij Davy Byrne’s Literary Pub, waar Joyce ooit zelf vaste klant was.

Sally Rooney (1991-)

Rooney hoort eigenlijk niet in dit rijtje thuis, want ze is niet in Dublin geboren. Toch zou het zonde zijn om de meest succesvolle Ierse auteur van het moment buiten beschouwing te laten, zeker omdat haar romans zich wel grotendeels in de Ierse hoofdstad afspelen. Na de publicatie haar debuutroman Conversations with Friends (2017) werd Rooney door velen onthaald als ‘de stem van de millenial-generatie’.  Van de drie boeken die ze inmiddels heeft gepubliceerd zijn wereldwijd miljoenen exemplaren over de toonbank gegaan. Om de wereld van Rooney’s romans te ervaren hoef je eigenlijk alleen maar een bezoek te brengen aan Trinity College, waar Rooney zelf studeerde. Het studentenleven speelt een belangrijke rol in haar werk. En bekijk ook eens deze andere locaties die centraal staan in de ‘Rooneyverse’.

Nog steeds tijd over? Dan is er ook nog de mogelijkheid om een bezoek te boeken aan The Book of Kells, een van de bekendste middeleeuwse manuscripten ter wereld. Of ga langs bij een van de vele boekenwinkels die Dublin te bieden heeft. Hodges Figgis aan Dawson Street, de oudste en grootste boekenwinkel van de stad, is zeker een aanrader. hè, dat is wel even genoeg literatuur. Tijd voor een Irish coffee?