De Surinaamse keuken: de weerspiegeling van een diverse samenleving

Attribution header image

Zoals je waarschijnlijk wel weet, bestaat de Surinaamse samenleving uit een mengelmoes van culturen als gevolg van de geschiedenis van het land. De oorspronkelijke bewoners van Suriname zijn de inheemsen of indianen. Daarnaast heb je de Marrons, de afstammelingen van tot slaaf gemaakten die weggelopen waren van de plantages. De Creolen zijn ook afstammelingen van tot slaaf gemaakten, maar zij stammen meestal óók af van andere bevolkingsgroepen en vroeger werd deze benaming gebruikt voor de tot slaaf gemaakten die in Suriname waren geboren. Later kwamen de Hindoestanen en Javanen naar Suriname als contractarbeiders en verder wonen er ook nog Chinezen, Libanezen, Joden en Boeroes (afstammelingen van Nederlanders).

Al die verschillende bevolkingsgroepen hebben natuurlijk eigen gerechten meegenomen, waardoor het eten heel divers is. Iedere bevolkingsgroep heeft eigen signature-gerechten, zoals de pom van de Creolen (hoewel deze oorspronkelijk uit de Joodse keuken afkomstig is), de roti van de Hindoestanen, de saotosoep van de Javanen en chop soi van de Chinezen.

Roti massala kip
Roti massala kip, recept op Surinamcooking.com

Behalve dat alle bevolkingsgroepen hun eigen keukens hebben, zijn ze ook gaan experimenteren met elkaars ingrediënten en hebben in sommige gevallen hun eigen versie van bepaalde gerechten gemaakt, zoals roti, bami, en moksi alesi. Stuk voor stuk heerlijke gerechten waarbij gebruik is gemaakt van ingrediënten uit de verschillende keukens.

Masoesa Moksi Alesi
Masoesa Moksi Alesi, recept op Surinamcooking.com

Het is dan ook niet heel moeilijk om een gezonde levensstijl aan te houden in Suriname door gewoon lekker te eten van de Surinaamse gerechten. Om te beginnen hebben de Surinaamse groenten een relatief hoge voedingswaarde. Surinaamse groenten met een hoog ijzergehalte zijn bijvoorbeeld antroewa, klaroen en sopropo. Daarnaast wordt de zoete patat die in veel gerechten wordt gebruikt inmiddels beschouwd als een superfood.

Al met al kan worden gesteld dat de Surinaamse keuken net zo bijzonder en divers is als de Surinaamse samenleving. Zoek je een gezond alternatief voor je oer-Hollandse AVG’tje? Klik dan op de linkjes en probeer eens een gerecht uit de rijke Surinaamse keuken!