Attribution header image
Van circussen tot ballet, en van literatuur tot klassieke muziek, alles wat Russisch is wordt momenteel gemeden. Door de oorlog in Oekraïne wil je Rusland eigenlijk ook niet meer bezoeken en kan je er ook niet meer zo makkelijk heenreizen. Waarom zou je dan toch Russisch studeren?
Oekraïense vluchtelingen
Eén van de redenen om juist nu Russisch te leren is om de vele Oekraïense vluchtelingen in ons land te helpen. Ongeveer een kwart van de Oekraïners heeft Russisch als moedertaal en juist deze groep vormt een meerderheid onder de vluchtelingen, omdat ze uit gebieden komen waar gevochten wordt. Inmiddels zijn er ongeveer 130.000 Oekraïners naar Nederland gevlucht. Al deze mensen moeten bij de opvang geholpen en begeleid worden. Voor het inschrijven bij de gemeente en het wegwijs maken in Nederland zijn veel tolken en vertalers nodig.
Experts verwachten dat een kwart van de Oekraïners in Nederland wil blijven. Ook in de toekomst zijn er dus tolken en vertalers Russisch nodig. Niet alleen voor de opvang van vluchtelingen, maar voor alle facetten van het leven. Denk daarbij alleen maar aan de zorg en het onderwijs.
Waarom? Daarom!
Op ieder moment in de geschiedenis is het een goed idee om Russisch te leren omdat het simpelweg een mooie taal is. Eentje die schitterend klinkt en een heel bijzondere grammatica heeft. De taal spreken helpt je om de Russische cultuur beter te begrijpen. Met wereldwijd bijna 280 miljoen sprekers van het Russisch zijn er binnen en buiten Rusland ongeveer evenveel Russischtaligen. In veel regio’s is het Russisch de lingua franca. Voorbeelden hiervan zijn de Kaukasus met Georgië, Armenië en Azerbeidzjan en landen in Centraal Azië zoals Kazachstan en Oezbekistan. Ook buiten Rusland kun je dus met je Russisch aan de slag. Daarnaast zal Rusland zelf niet altijd op slot blijven. Met 140 miljoen inwoners is het een gigantisch land dat nergens heengaat. Hoe slecht de betrekkingen ook zijn, ooit zullen ze weer hersteld worden en dan zal er weer vraag zijn naar Russisch sprekenden.
In het land der blinden…
Als je Russisch spreekt heb je een bijzondere positie op de arbeidsmarkt. Er zijn maar drie middelbare scholen met Russisch in het vakkenpakket. Op universitair niveau kan je het alleen in Leiden, Amsterdam en Groningen studeren. Russisch leren is vaak een kwestie van veel zelfstudie en cursussen Russisch in het buitenland. Als gevolg hiervan zijn er maar weinig Nederlanders die Russisch spreken. Andersom zijn er zo goed als geen Oekraïners die van huis uit Nederlands spreken. Afgezien van een beetje Engels spreken de meeste Oekraïners alleen Oekraïens en Russisch. Zoals het er nu naar uitziet wordt Oekraïne onderdeel van de Europese Unie, waardoor de contacten en onderlinge handel met Oekraïne alleen maar zullen toenemen. De vraag naar tolken en vertalers Russisch zal dus groeien terwijl het aanbod nu al heel klein is. Kortom, leer nu Russisch, help vluchtelingen, geniet van de taal en vind later een mooie baan!