Na al dat overvloedige lekkere eten tijdens de feestdagen is het in Frankrijk traditie om het nieuwe jaar te beginnen met een calorierijk toetje: de galette des rois (Driekoningentaart). Vaak wordt er een verrassing in de taart gestopt, die fève (=boon) genoemd wordt. Zit de verrassing in jouw stukje taart? Dan ben jij die dag de koning of koningin.
Wat is een Galette des Rois?
Galette des Rois betekent letterlijk ‘Taart van de Koningen’. Deze taart van bladerdeeg wordt gegeten op de katholieke feestdag Driekoningen, die gevierd wordt op 6 januari. Volgens de Bijbel was dit de dag waarop de drie Wijzen uit het Oosten (de drie koningen) aankwamen in Bethlehem om een geschenk te brengen aan het kindeke Jezus.
Deze ronde lekkernij bestaat uit twee lagen bladerdeeg met een zoete, romige vulling van amandelen, die frangipane wordt genoemd. Hoewel het traditie is om deze galette te eten op 6 januari, wordt de taart in de hele maanden december en januari verkocht. Veel Fransen houden ervan om zelf een galette des rois te bakken. Er bestaan verschillende varianten op deze taart, zodat je hem helemaal naar je eigen smaak kunt aanpassen.
Franse bakkers gaan ervan uit dat tanden geen gevaar lopen.
Pas op voor je tanden
Franse bakkers gaan ervan uit dat iedereen het wel weet en vermelden het dan niet altijd, maar meestal zit er een verrassing in de galette, de zogenaamde fève. Vroeger zat er een echte boon in de taart, tegenwoordig kan dit van alles zijn en is de fève vaak een porseleinen of plastic beeldje. Bijt je kiezen er dus niet op stuk! Voor velen is het een geliefd verzamelstuk. De boon staat symbool voor een nieuw leven, het leven van Jezus.
Feest voor de kinderen
Familie en vrienden zitten gezellig bij elkaar en het is tijd om de galette aan te snijden. De traditie is dat het jongste kind onder de tafel gaat zitten en bepaalt voor wie het volgende stuk afgesneden taart is. Ben je de gelukkige vinder van de fève in je galette, dan ben je voor die dag de koning of koningin. Koop je een galette des rois in de winkel, dan krijg je er een papieren kroontje bij, speciaal voor de koning(in) om die dag te dragen. Aan jou is dan ook de eer om het jaar erop de galette te verzorgen.
Kortom, de galette des rois is niet zomaar een toetje. Hij staat ook voor Franse traditie, het samenzijn met vrienden en familie en gezelligheid tijdens de koude winterdagen. Bovendien biedt de galette des rois ook een mooie gelegenheid om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen.