
Nieuwe artikelen
Can you hablar Espanglish? Meningen, gekke valkuilen en gevoelswaarde
Spanglish: een mix van Engels en Spaans in de Verenigde Staten. De meningen over deze bijzondere taal lopen uiteen. Welke (soms gekke) valkuilen zijn er?
Verder lezen… Can you hablar Espanglish? Meningen, gekke valkuilen en gevoelswaarde
Recensie ‘Trust Kids!’: solidariteit in huis en vertrouwen in kinderen
Aan volwassenen de taak om ons innerlijke kind te koesteren en een stap terug te doen om ruimte te maken voor kinderen. Hoe? Je leest het in Trust Kids!
Verder lezen… Recensie ‘Trust Kids!’: solidariteit in huis en vertrouwen in kinderen
Het Sovjet Ereveld, waar hamer en sikkel nog op hun voetstuk staan
In het Utrechtse Leusden bevindt zich sinds 1948 een stukje Sovjet-Unie in Nederland, namelijk het Sovjet Ereveld naast de algemene begraafplaats Rusthof.
Verder lezen… Het Sovjet Ereveld, waar hamer en sikkel nog op hun voetstuk staan
De meest gemaakte taalfouten door Nederlanders in een vreemde taal
Tips om veelgemaakte foutjes te vermijden in het Engels of andere buitenlandse talen
Verder lezen… De meest gemaakte taalfouten door Nederlanders in een vreemde taal
Frans-Guyana: leven als God in Frankrijk onder de tropische zon
Hoe een Frans overzees gebiedsdeel worstelt met het verlangen naar onafhankelijkheid van zijn kolonisator, maar daar toch niet de prijs voor wil betalen
Verder lezen… Frans-Guyana: leven als God in Frankrijk onder de tropische zon
Belle en het Beest: een sprookje over liefde en innerlijke schoonheid
Een tijdloos verhaal dat laat zien hoe echte schoonheid van binnenuit komt en innerlijke kwaliteiten de basis van de ware liefde zijn
Verder lezen… Belle en het Beest: een sprookje over liefde en innerlijke schoonheid
Nieuwjaar op 1 januari? Als je wil, feest je lekker het hele jaar door
Volgens de gregoriaanse kalender valt Nieuwjaar op 1 januari. Toch wordt het nieuwjaarsfeest in veel landen op andere dagen gevierd. Welk feest bezoek jij?
Verder lezen… Nieuwjaar op 1 januari? Als je wil, feest je lekker het hele jaar door
Bestel je soda of fizz? Spraakverwarring in het Brits en Amerikaans
Aan beide kanten van de oceaan wordt dezelfde taal gesproken, maar er zijn verschillen. Wil je zeker weten dat je krijgt wat je bestelt, lees dan verder
Verder lezen… Bestel je soda of fizz? Spraakverwarring in het Brits en Amerikaans
Van pilskes en pintjes in België: een tocht langs kroegen en bierfestivals
België, het land van brouwmeesters. Ontdek de bruisende biercultuur evan trappistenbier, abdijbieren, lanbiekjes, geuzen en witbier.
Verder lezen… Van pilskes en pintjes in België: een tocht langs kroegen en bierfestivals
Onze lees-, kijk- en luistertips
Alle bijeenkomsten zijn uiteraard onder voorbehoud. Informeer vlak voor aanvang van het evenement naar de actuele situatie.

FILMTIP: Romance de Valentía
24 september (met Q&A) of 28 september | Eye Film, Amsterdam
Dolz volgde de inmiddels legendarische stierenvechter gedurende de zomer van 1992, toen hij triomfen vierde in de grootste arena’s van Spanje. Inmiddels zijn we 32 jaar verder; in Catalonië en op de Canarische eilanden is het stierenvechten verboden, en steeds meer jonge Spanjaarden willen breken met een spektakel dat ze als wrede dierenmishandeling zien. Documentairemaker Sonia Herman Dolz neemt geen standpunt in, maar schildert het belang en ook de schoonheid van een eeuwenoude traditie, verbonden met religie, dans, muziek en kunst en geeft inzicht in een fascinerende, maar ook brute wereld.
Meer info

EVENT: Week van het Nederlands
28 september tot 5 oktober | Verschillende locaties / online
Tijdens de Week van het Nederlands vinden allerlei taalactiviteiten plaats. Zo zijn er op 2 oktober twee gratis webinars: ‘Nieuwe woorden in het Nederlands’ en ‘Sneller spellen met Woordenlijst.org!’
Meer info

LEZING: Latijns-Amerikaans ecofeminisme: het lichaam en het landschap terugwinnen
29 september, 15:30 | De Balie, Amsterdam
Wat hebben het (vrouwelijke) lichaam en het land gemeen? Volgens ecofeministen zijn beide politieke, verbonden territoria die kampen met geweld, uitbuiting en onderdrukking. Dat moet en kan anders. In Latijns-Amerika bestaan rijke denktradities die kunnen helpen om alternatieven voor het westers kapitalistisch model te formuleren. Programma in samenwerking met literair tijdschrift Terras. Deels in het Nederlands, deels in het Engels
Meer info

DOCUMENTAIREFILM: Made in England: The Films of Powell and Pressburger
Sinds 5 september in de bioscoop
Emeric Pressburger ontvluchtte Nazi Duitsland en leerde in Londen Michael Powell kennen. Het was de start van een unieke en productieve samenwerking die tot klassiekers leidde als THE LIFE AND DEATH OF COLONEL BLIMP (1943), BLACK NARCISSUS (1947) en THE RED SHOES (1948). Martin Scorsese laat op ontroerende wijze zien hoe gedurfd en compromisloos het werk van de mannen was, en hoe dat in zijn eigen films terug te zien is.
Meer info

FILMTIP: Een Schitterend Gebrek
Sinds 12 september in de bioscoop
In de roman Een schitterend gebrek uit 2003 opent schrijver Arthur Japin een nieuw perspectief op de beroemde 18de-eeuwse Italiaanse vrouwenverleider Giacomo Casanova: dat van Casanova’s eerste geliefde, de veertienjarige Lucia. In de roman en de verfilming, tevens openingsfilm van Film by the Sea én wereldpremière, raakt Lucia besmet met pokken. Beroofd van haar schoonheid verlaat ze Italië, om haar vroegere geliefde zestien jaar later weer tegen te komen. Haar ware identiteit en haar littekens verbergt ze achter een sluier. Engelstalige, met een internationale cast bezette productie van grootse allure, waarvoor opnamen plaatsvonden in Nederland, België en Italië.
Meer info

FILMTIP: Führer und Verführer
Sinds 19 september in de bioscoop
Hoe zorg je ervoor dat een volk zich massaal schaart achter een fascistische ideologie? Führer und Verführer (‘leider en verleider’), een dubbelportret van Adolf Hitler en zijn propagandaminister Joseph Goebbels, poogt inzichten te geven in de zorgvuldig geconstrueerde beeldvorming van de nazi’s.
Meer info

LEZING: Oktoberlezing Sergei Lebedev: After Putin: Russians’ imperial complex as a cultural and political problem (Engelstalig programma)
28 oktober, 20:00 | Rode Hoed, Amsteram
Sergei Lebedev is schrijver, dichter en journalist. Zijn romans, vertaald in meer dan twintig talen, gaan over de impact van het Sovjetverleden en Stalin’s repressie op het huidige Rusland. In zijn Oktoberlezing ontleedt Lebedev het diepgewortelde imperialisme onder de Russische bevolking. Hij verbindt verleden en heden en legt uit waarom de Russische agressie tegen Oekraïne niet alleen Poetins oorlog is, maar het gevolg van een groter imperialistisch complex dat is verankerd in de Russische samenleving. Kan Rusland zichzelf heruitvinden?
Meer info

LEESTIP: Demon Copperhead | Barbara Kingsolver | ISBN: 9789029098656
Barbara Kingsolver ontving de Pulitzer Prize en de Women’s Prize for Fiction 2023 voor Demon Copperhead, een beeldend en episch verhaal over een jongen die opgroeit te midden van armoede en drugsverslaving in de bergen van de zuidelijke Appalachen.
Meer info

LEESTIP: De Schönwalds | Philipp Oehmke | ISBN: 9789493305427
De Schönwalds is een roman over twee generaties in het Duitsland van na 1950 die nooit echt met elkaar hebben leren praten, en het is tegelijkertijd heel erg een roman over onze huidige tijd, over alt-right, (doorgeslagen) woke, MeToo, cancel culture en trumpisme.
Meer info

LEESTIP: Amsterdam, het water en de mensen | Gabri van Tussenbroek, Ranjith Jayasena | ISBN: 9789044657234 | beschikbaar v.a. 3 oktober 2024
Amsterdam bestond op dat moment al langer. Maar wat was het voor plaats? Wat weten we over de mensen die er woonden en hoe hielden ze hun voeten droog? Waarom kregen de mensen hier een privilege van graaf Floris de Vijfde? Hoe zat het ook alweer met Gijsbrecht van Amstel? En waarom is Amsterdam eigenlijk Amsterdam geworden? Amsterdam, het water en de mensen is geschiedschrijving in optima forma. Voor wie wil weten wat de oorsprong is van onze hoofdstad, is het verhaal van 1275 verplichte kost.
Meer info
Over ITV Magazine
ITV Magazine is een project van studenten en docenten van ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalen, die het leuk vinden om te schrijven over talen en culturen en hun kennis over hun taalgebieden te delen met iedereen die daarin geïnteresseerd is. Het project is van start gegaan in februari 2019.
We hopen dat je veel plezier beleeft aan het lezen van ITV Magazine!
Over de schrijvers
De content voor ITV Magazine wordt geschreven door een periodiek wisselende groep studenten. Op dit moment bestaat de redactie uit:
- Yvette Bakker, 4e jaar vertalen Frans
- Jo Ella Baltus, 4e jaar vertalen Engels
- Mirrin Hellingman, 4e jaar vertalen Spaans
- Beryll Kraag, 4e jaar vertalen Engels
- Jessica Paans, 4e jaar vertalen Spaans
- Robert van der Graaf, 4e jaar vertalen Russisch
- Lydia Wisse, 4e jaar vertalen Frans
- Henriëtte Kunen, docent vertalen Italiaans
Nieuwsbrief
Geen tijd om elke dag het online ITV Magazine te checken, en toch op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de paar maanden een e-mail met nieuws van ITV Hogeschool en een selectie van de leukste artikelen in je mailbox.