ITV Magazine

Nieuwe artikelen

Onze lees-, kijk- en luistertips

Alle bijeenkomsten zijn uiteraard onder voorbehoud. Informeer vlak voor aanvang van het evenement naar de actuele situatie.

LEESTIP: Amerika, dat zijn wij| Geerten Waling | ISBN: 9789028232020
In dit boek laat Waling zien dat de founding fathers in grote mate schatplichtig waren aan de Nederlandse Republiek. En dat de Nederlandse invloeden op de Verenigde Staten dus veel groter zijn dan we altijd hebben gedacht. Zelfs vandaag de dag is dat nog te zien. Amerika? Dat zijn wij.
Meer infoTENTOONSTELLING: Kunst in het Derde Rijk
12 november 2023 – 24 maart 2024 | Museum Arnhem, Utrechtseweg 87 Arnhem
Met de tentoonstelling Kunst in het derde rijk – Verleiding en afleiding richt Museum Arnhem zich op een blinde vlek in de kunstgeschiedenis. Aan de hand van zo’n negentig werken wordt een beeld geschetst van de kunst die tijdens het naziregime (1933-1945) in Duitsland werd gemaakt en geëxposeerd. Het is voor het eerst sinds 1944 dat een kunstmuseum in Nederland op deze schaal aandacht geeft aan deze beladen periode in de Duitse kunstgeschiedenis.
Meer infoLEESTIP: Platonov: romans in nieuwe vertaling van Aai Prins | ISBN: 9789028232020
In zijn kritische en satirische romans toont Andrej Platonov de strubbelingen van het leven in de Sovjet-Unie. Platonovs romans mochten pas eind jaren tachtig in de Sovjet- Unie verschijnen, en ze bezorgden hem postuum internationale bekendheid. Dit deel bevat behalve Tsjevengoer en De bouwput ook Brood en lezen, Dzjan en De gelukkige Moskou.
Aai Prins is gastdocent van de minor Introductie in Literair vertalen.
Meer infoPODCAST: Voordat de bom valt | Jelle Brandt Corstius
Jelle Brandt Corstius praat je wekelijks bij over de oorlog in Oekraïne en de situatie in Rusland. Elke dinsdag een nieuwe aflevering.
Meer infoTENTOONSTELLING: A  message in motion
02 december 2023 – 28 januari 2024 | Pulchri Studio den Haag
TENTOONSTELLING: The Verdi-series
06 december 2023 – 26 januari 2024 | Istituto di Cultura Italiana di Amsterdam
Twee parallelle exposities gewijd aan het werk van de Italiaanse kunstenaar en oprichter van de neofuturistische beweging, Daniel Schinasi (1933, Egypte – 2021, Frankrijk)
Daniel Schinasi werd geboren in 1933 in Alexandrië in een Sefardische familie met wortels in Spanje en Livorno. Het neofuturisme, hoewel gebaseerd op geometrische elementen en levendige kleuren, onderscheidt zich van het Italiaanse futurisme door zijn nadruk op humanistische waarden in plaats van technologie. De werken van Schinasi werken portretteren het dagelijks leven, danseressen, muzikanten en atleten, met de mens als zowel een fysieke als spirituele entiteit.
Meer infoKIJKTIP: Le Pot-au-Feu
Hoe zou de Netflix documentaire-serie Chef’s Table eruitzien als die zich afspeelde aan het einde van de negentiende eeuw? De gloednieuwe Franse film Le Pot-au-Feu komt daar behoorlijk bij in de buurt. Er was bij de opnames zelfs een ‘culinair regisseur’ (in de vorm van een chefkok met veertien Michelin-sterren) aanwezig die zich over de inhoud van de kookscènes bekommerde.
Meer info

CONGRES: Nationaal Congres Duits
1 en 2 maart 2024 | Congrescentrum Leeuwenhorst, Noordwijkerhout
Nationaal Congres Duits: 
Op 1 en 2 maart 2024 zal het Nationaal Congres Duits plaatsvinden in NH Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Het congres belooft een brede scala aan boeiende workshops, auteurs, meeslepend cabaret en inspirerende gesprekken en discussies met collega’s Duits. Firas Alshater zal op onnavolgbare wijze inkijk geven in hoe anderstalige nieuwkomers naar de Duitsers en hun gewoontes kijken.
Meer infoBEROEPSACTIVITEITEN: Startersdagen voor beginnende vertalers van NGTV
25 januari – 8 februari
Meer info

Over ITV Magazine

ITV Magazine is een project van studenten en docenten van ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalen, die het leuk vinden om te schrijven over talen en culturen en hun kennis over hun taalgebieden te delen met iedereen die daarin geïnteresseerd is. Het project is van start gegaan in februari 2019.

We hopen dat je veel plezier beleeft aan het lezen van ITV Magazine!

Over de schrijvers

De content voor ITV Magazine wordt geschreven door een periodiek wisselende groep studenten. Op dit moment bestaat de redactie uit:

  • Yvette Bakker, 4e jaar vertalen Frans
  • Jo Ella Baltus, 4e jaar vertalen Engels
  • Mirrin Hellingman, 4e jaar vertalen Spaans
  • Beryll Kraag, 4e jaar vertalen Engels
  • Jessica Paans, 4e jaar vertalen Spaans
  • Robert van der Graaf, 4e jaar vertalen Russisch
  • Lydia Wisse, 4e jaar vertalen Frans
  • Henriëtte Kunen, docent vertalen Italiaans

Nieuwsbrief

Geen tijd om elke dag het online ITV Magazine te checken, en toch op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de paar maanden een e-mail met nieuws van ITV Hogeschool en een selectie van de leukste artikelen in je mailbox.