Supergezellig, zo’n Iers feestje…

Steeds meer Nederlanders vieren tegenwoordig St Patrick’s Day. Lees meer over de oorsprong van deze feestdag en ontdek waar in Nederland je volgende week terecht kunt voor een goed Iers feestje!

Officieel is St Patrick’s Day de nationale feestdag van Ierland, Noord-Ierland, Montserrat en de Canadese provincies Newfoundland en Labrador. Het feest wordt echter ook in de Verenigde Staten en Australië groots gevierd. Dan kunnen wij als Nederlanders natuurlijk niet achterblijven. Ook hier verklaren steeds meer mensen zichzelf ‘Irish for a day’ op 17 maart.

Hoe is St Patrick’s Day ontstaan?

Hoewel wij St Patrick’s Day vooral associëren met groene kleding, Ierse folkmuziek en liters Guinness, draait het feest om veel meer dan dat. Oorspronkelijk werd op 17 maart namelijk de sterfdag geëerd van de heilige Sint-Patricius, beter bekend als Sint-Patrick. Hij is de beschermheilige van Ierland en volgens de overlevering zag hij het als zijn missie om Ierland te bekeren tot het christendom.

Patrick werd aan het eind van de vierde eeuw geboren in het Romeinse Brittannia. Toen hij een jaar of 16 was, werd hij ontvoerd naar Ierland, waar hij moest werken als schaapsherder. Zijn gevangenschap zag Patrick als een straf van God, omdat hij eerder nooit een toegewijde christen was geweest. Zes jaar later hoorde hij God in een droom tegen hem zeggen dat hij moest ontsnappen uit Ierland, wat hij vervolgens ook deed. Patrick belandde vermoedelijk ergens in Frankrijk, waar hij in de leer ging om priester te worden. Na een aantal jaren keerde hij terug naar Ierland om daar kerken te stichten en de Ieren te bekeren tot het christendom. (Bron: Edna Barth (1977), Shamrocks, Harps, and Shillelaghs: The Story of the St Patrick’s Day Symbols)

Maar waar is dat feestje nou precies?

Wie St Patrick’s Day echt wil beleven zoals de Ieren dat doen, zal een vliegticket moeten boeken naar Ierland. Overal in het land wordt het feest uitbundig gevierd met grote parades, vuurwerk en openluchtconcerten. Eigenlijk is St Patrick’s Day dus wat Koningsdag is voor ons: een mooie gelegenheid om te laten zien hoeveel we van ons land en onze cultuur houden.

Zit een weekendje Ierland er voor jou niet in? Geen probleem: ook aan deze kant van de Noordzee is er genoeg te beleven op St Patrick’s Day. Zo kleuren de Rotterdamse Euromast, het reuzenrad op de Pier in Scheveningen en de Sky Lounge in Amsterdam de hele avond groen. Dit in het kader van ‘Global Greening’, een traditie waarbij gebouwen en straten overal ter wereld groen worden gekleurd.

Heb je zin in een Iers festival vol zang, dans, heerlijke Ierse gerechten en Guinness? Dan moet je naar de Grote Markt in Den Haag. Hier vindt de grootste viering van St Patrick’s Day van Nederland plaats. Er zijn live optredens en er kan volop meegezongen en gedanst worden. Bezoek je toch liever een iets rustiger festival waar ook ruimte is voor workshops, goede gesprekken, kunst en activiteiten voor het hele gezin? Dan is het St. Patrick’s Festival Amsterdam misschien iets voor jou. Het vindt plaats van 15 t/m 17 maart in Splendor Amsterdam en de Uilenburgersjoel.

Daarnaast kun je St Patrick’s Day ook prima vieren in de tientallen Ierse pubs in Nederland. In grote steden als Amsterdam, Utrecht, Maastricht en Groningen is er altijd wel een pub te vinden waar je kunt genieten van live muziek en je glas kunt heffen op St.-Patrick.

Weetjes

  • Een bekend verhaal over St.-Patrick is dat hij de slangen uit Ierland zou hebben verdreven door ze de zee in te jagen. Daardoor zouden de reptielen nu niet meer voorkomen op het eiland. Over het algemeen wordt aangenomen dat het verdrijven van de slangen een metafoor is voor het bekeren van de heidenen.
  • St.-Patrick zou ook verantwoordelijk zijn voor het feit dat het klaverblad een belangrijk symbool is voor Ierland. Volgens diverse legendes zou hij een shamrock, een klavertje, als metafoor gebruikt hebben voor de Heilige Drie-eenheid (Vader, Zoon en Heilige Geest).
  • De eerste parade op St Patrick’s Day werd niet gehouden in Ierland, maar in Boston in de VS. Deze optocht vond al plaats in 1737, terwijl in Ierland pas in 1903 voor het eerst een parade werd georganiseerd in Waterford.
  • Hoewel St Patrick’s Day nu in zowat elke Ierse pub gevierd wordt, mochten de pubs in Ierland tot 1970 helemaal niet openen op St Patrick’s Day. Van oudsher werd deze datum immers gezien als een heilige dag en daar hoorde openbare dronkenschap niet bij.