De Minions brabbelen niet. Ze spreken een internationale taal!

Ze waren slechts als ‘bijproduct’ bedoeld; personages die in een filmscript werden geschreven om het script een beetje op te vullen. Maar ze werden razend populair en waren al snel niet meer weg te denken uit de twee vervolgfilms. Uiteindelijk kregen ze zelfs een eigen film. Ik heb het natuurlijk over Verschrikkelijke Ikke-films; de Minions.

Een van de karakteristieke eigenschappen van de Minions is hun taal. Op het eerste gehoor een raar brabbeltaaltje, waarin bij nader inzien wel degelijk een logica blijkt te zitten.Wie meer dan eens in zijn leven naar de Minions luistert, merkt dat zij consequent zijn in hun taal. Dezelfde zaken krijgen steeds hetzelfde woord, en soms herkennen we zelfs een woord of twee.

Dit komt doordat het ‘Minionees’ niet alleen is samengesteld uit zelfbedachte klanken en woorden, maar ook uit herkenbare woorden uit verschillende talen. We horen Spaanse, Japanse, Engelse, Koreaanse, en zelfs Nederlandse woorden; zo hoor ik bijvoorbeeld telkens het woord ‘papeeltje’, dat gebruikt wordt voor de als eenhoorn uitgedoste toiletborstel van het kleine meisje Agnes.

Volgens regisseurs Pierre Coffin en Chris Renaud – die ook zelf de stemmen van de minions inspraken – moesten de Minions ook wel een internationaal taaltje krijgen, want deze wezens werken nu eenmaal voor schurken die zich over de hele wereld kunnen bevinden!

Hier een woordenlijstje om de smaak te pakken te krijgen:

Woordenlijst:

Bello!Hallo!
Poopaye!Tot ziens!
Tank yu!Dank je wel!
Me want banana!Ik heb honger!
Bananonina!Lelijk!
UnderwearIk meen het
Bee do bee do!Brand!
Tulaliloo ti amo!Wij houden van jou!
Tatata bala tu!Wij haten jou!
BaboiSpeelgoed
Po kaWat
Bable / PappleAppel
GelatoIJsje
ButtBil
Hana1 (Een)
Dul2 (Twee)
Sae3 (Drie)
Para tuVoor jou
ChasyStoel
Kan paiProost!
Pwede na?Zullen we starten?
Luk at tu!Kijk jou eens!
Muak Muak MuakKusje Kusje
Bi doHet spijt me
La BodaHuwelijk
ButtomOnderste
BananoStop
Sa la ka!Hoe durf je!
Luk-at-tuKijk naar hem
BananininaLelijk
La KronaDe Kroon
E La TotaHij is dood
GoekoeleleGitaar
MalakinaMevrouw
Lé armpitsJingle Bells
Melie TwaLaat mij het doen