De heidense herkomst van de mooiste en meest geliefde boom van het hele jaar

Is het nu een kerststol of een feeststol? En wensen we elkaar een ‘zalige Kerst’ of ‘fijne feestdagen’? Mensen hebben tegenwoordig wel eens het gevoel dat tradities die eeuwenlang hetzelfde zijn gebleven steeds verder verloren gaan. Maar zijn tradities eigenlijk wel zo onveranderlijk? Nu de kerstdagen in aantocht zijn, en we weer bomen onze woonkamers binnenslepen, kransen voor de deur en lichtjes in de tuin hangen, is het hoog tijd om eens een blik te werpen op de kerstboom. Waar komt dit verschijnsel vandaan en hoe komen we toch aan al dat groen in onze huizen met de feestdagen?

Bij de oude Egyptenaren, Chinezen en Israëlieten waren altijdgroene bomen en planten al een symbool voor het eeuwige leven. Zij gebruikten klimop en hulst als symbolische versieringen bij religieuze feesten. Ook voor de heidense volkeren in Europa waren bomen heilig en in Scandinavië zette men met de jaarwisseling een den of spar bij het huis om de duivel af te schrikken.

Mensen hebben tegenwoordig wel eens het gevoel dat tradities die eeuwenlang hetzelfde zijn gebleven steeds verder verloren gaan. Maar zijn tradities eigenlijk wel zo onveranderlijk?

De traditie van de kerstboom zoals we die nu kennen, met lichtjes en versieringen, ontstond pas aan het eind van de middeleeuwen in het westen van Duitsland en stamt waarschijnlijk uit een veel ouder, prechristelijk vruchtbaarheidsfeest. De boom werd oorspronkelijk versierd met eetbare koekjes en kransjes en soms doen we dat nog steeds. In Engeland werd de kerstboom populair door Albert, de Duitse echtgenoot van koningin Victoria, en in Amerika door de Duitse immigranten. In de loop van de 18e eeuw werd de kerstboom in heel Europa een modieuze rage die tot op de dag van vandaag voortduurt.

De kerstboom is dus een relatief nieuw verschijnsel. Maar kunnen we ons nog wel een Kerst zonder kerstboom voorstellen? Wie weet hoe onze feestdagen in de toekomst nog zullen veranderen? De tijd zal het leren. Voor nu wensen we jullie, al naar gelang jullie voorkeur, een zalige Kerst of gewoon hele fijne feestdagen!