Geschiedenisliefhebbers opgelet: ontdek de verborgen schatten van Parijs

Wist je dat de naam van het bekendste museum van Parijs afstamt van het woord loewer, wat een fort van de Franken was aan het eind van de vijfde eeuw? En wist je dat de oorsprong van Parijs helemaal niet op het Île de la Cité ligt zoals veel mensen denken, maar in het ten westen van de stad gelegen Nanterre?

In het bijzondere boek Métronome vertelt de Franse acteur en schrijver Lorànt Deutsch op inspirerende wijze over de geschiedenis van Parijs aan de hand van een aantal metrostations. Het museum het Louvre krijgt een ander beeld als je weet dat deze plek aan de Seine als eerste veroverd werd door de Franken, een volk van verschillende Germaanse stammen. In die tijd was het niets anders dan een fort ter bescherming tegen de Romeinen, die zich in ‘hun’ Lutetia aan de andere kant van de rivier gevestigd hadden. Pas veel later, aan het begin van de zestiende eeuw, werd het fort verbouwd tot een groots paleis met tuin voor de Franse koningen. Place d’Italie, aan het eindpunt van metrolijn vijf, dateert ook uit de Romeinse tijd. Dit plein lag namelijk aan het begin van de zogeheten via romana, de weg die naar Rome liep. In dezelfde periode notabene liet Saint-Denis, de eerste bisschop van Parijs, in het geheim een kerk bouwen. Razend interessant is het om te weten dat resten van de muur van deze allereerste kathedraal van Parijs nog te zien zijn onder de parkeergarage van een gebouw in het vijfde arrondissement.

Parijs heeft nog veel meer historische en verborgen schatten. Elk metrostation is het beginpunt voor een nieuwe ontdekking. Dus wie weet staat het hotel waar je de volgende keer verblijft wel op een oud badhuis van de Romeinen of op een grafkelder van een koning of heilige…

Nieuwsgierig geworden? Dan is dit boek misschien iets voor jou:
– Titel: Métronome
– Auteur: Lorànt Deutsch
– Taal: Frans
– ISBN: 978-2-266-25195-2