De ongebruikelijke keuze van het Brits koninklijk paar Harry en Meghan

In januari 2020 kondigden Harry en Meghan aan dat ze afstand wilden nemen van hun koninklijke titels. Het stel wil koningin Elizabeth wel blijven steunen, maar heeft besloten een stap terug treden binnen het Britse koningshuis. Volgens de Britse media waren Harry en Meghan al langer ongelukkig met de publieke rol die zij vervullen. Na de woelige periode voorafgaand aan de Brexit, wordt er nu veel gesproken over de ‘Megxit’. Er wordt druk gespeculeerd over wat nu precies de reden is voor deze drastische keuze.

Harry sprak zich onlangs voor het eerst uit over de beslissing tijdens een liefdadigheidsdiner. Deze speech heeft hij vervolgens gedeeld op zijn Instagram-account. Hij gaf daarin aan dat het Verenigd Koninkrijk zijn thuis is en dat dit nooit zal veranderen. Iedereen heeft van een afstand kunnen zien hoe hij de ware liefde heeft gevonden in de persoon van Meghan Markle. Toen Meghan en Harry trouwden, waren ze verheugd en trots om te beginnen aan de werkzaamheden en verantwoordelijkheden die hun koninklijke rol met zich meebracht. Het koppel wilde  deze functie vervullen zonder publieke financiering, maar dat bleek niet te lukken. Harry treedt nu terug uit de realiteit die hij zijn hele leven al gekend heeft en hoopt dat dit meer rust brengt in hun  leven. Hij bedankte het Britse volk voor de steun die het bood nadat zijn moeder, prinses Diana, in 1997 was overleden. Verder verklaarde hij dat de koninklijke familie achter de beslissing van het koppel staat.

We moeten niet vergeten dat de band tussen de Britse media en de Windsors altijd al moeizaam is geweest, met als tragisch dieptepunt de dood van Harry’s moeder Diana…

De keuze van Harry en Meghan is uniek in zijn soort en nieuw voor het Britse koningshuis. Financiële onafhankelijkheid leek het voornaamste doel, maar in feite hebben ze die al. Hun totale vermogen wordt geschat op ongeveer 38 miljoen euro. Meghan heeft voorheen als actrice haar inkomen gegeneerd,Harry werkte als officier voor het Britse leger en ontvangt bovendien een jaarlijkse toelage van de Duchy of Cornwall. Wat we verder uit de woorden van Harry kunnen opmaken, is dat ook de Britse media een grote rol hebben gespeeld bij de beslissing. Zo wordt er over Kate Middleton veel positiever geschreven dan over Meghan. Daarnaast spelen ook de familietaferelen van Meghan een grote rol, met name de moeilijke band met haar vader. Veel kranten associëren haar en haar familie met drugs en geweld. Dit zal ongetwijfeld niet makkelijk geweest zijn voor Meghan en ook niet voor Harry. We moeten niet vergeten dat de band tussen de Britse media en de Windsors altijd al moeizaam is geweest, met als tragisch dieptepunt de dood van Harry’s moeder Diana, die verongelukte toen het voertuig waar zij in zat met hoge snelheid probeerde te ontkomen aan de achtervolgende paparazzi.

Wat de consequenties voor de koninklijke familie op langere termijn zullen zijn, kan nu nog niet gezegd worden…

Dit jaar zal nog moeten blijken hoe hun publieke rol er exact zal gaan uit zien. Wat de consequenties voor de koninklijke familie op langere termijn zullen zijn, kan nu nog niet gezegd worden. Meghan en Harry blijven hoe dan ook voor de rest van hun leven verbonden aan het Britse koningshuis. In de toekomst zullen ze vaker in Canada, Meghan’s thuisland, verblijven. De Canadese president Justin Trudeau heeft het Britse koningshuis ervan verzekerd dat hij de beveiliging van het stel op zich neemt. Hopelijk vinden zij daar de rust die ze nodig hebben om een stabiel gezinsleven op te bouwen.

Bekijk de speech van Harry op het Instagram-account Sussexroyal