Volwassen en terug in de schoolbanken: pittig maar enorm stimulerend!

Tegenwoordig kan je als volwassene met een baan en gezin bij verschillende opleidingsinstituten een HBO-studie volgen. Via de overheid kan je hier zelfs een krediet voor aanvragen, het ‘levenlanglerenkrediet’.

Dankzij deze regeling kan iedere Nederlander tot 55 jaar zich blijven ontwikkelen. Volgens de aanbieders van scholing is het absoluut haalbaar om op latere leeftijd een studie te doen, maar in de praktijk valt dit nog best wel tegen. Daar kan ik over meepraten, aangezien ik drie jaar geleden besloot een opleiding voor vertaler Engels te gaan volgen naast mijn werk. Voordat ik deze stap nam, had ik een rijkelijk gevuld leven met een 40-urige werkweek, een sociaal leven en hobby’s. Het eerste jaar was vrij intensief omdat het al zo lang geleden was dat ik naar school ging. Toch was dat eerste jaar achteraf gezien het leukste jaar, waarin ik ook de beste resultaten behaalde. Maar wat was het wennen! Inmiddels zit ik in het derde jaar en is het ‘einde’ van de opleiding in zicht.

Een studie volgen op latere leeftijd kan een goede keuze zijn, mits je er 100% voor gaat. Het is een kwestie van prioriteiten stellen en het vergt je volledige inzet.  

Als je kiest voor een voltijdstudie, houd er dan rekening mee dat je in elk geval een avond in de week en mogelijk ook een zaterdag in de maand naar school toe gaat. De interactie met  medestudenten zal ook wel even wennen zijn vanwege alle verschillende persoonlijkheden in een klas. Waarschijnlijk zal je met sommige klasgenoten een leuke klik hebben en de kans is groot dat je opdrachten samen kunt maken. Onderling zal er veel informatie gedeeld worden, omdat iedereen in hetzelfde schuitje zit, met veel huiswerk en weinig tijd.

Denk er ook aan dat hobby’s en het sociale leven (tijdelijk) moeten wijken. Bijna al jouw aandacht en energie zal je moeten besteden aan studeren. Daarnaast zal je merken dat je zuinig wordt op je spaarzame vrije uurtjes en die gebruikt zullen worden door leuke dingen te doen. Gewoon even niets; een film of serie op Netflix kijken, een cake bakken of iets anders wat je graag doet. Kortom, studeren naast je werk en gezin is zeker niet voor watjes! Aan de andere kant geeft het je nieuwe motivatie en versterkt het je zelfvertrouwen. De kennis die je opdoet, neemt niemand je meer af. Tegen iedereen die de dappere stap heeft genomen om weer te gaan studeren: chapeau en houd vol!

De kennis die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan, neemt niemand mij meer af.