Kerst in het tuincentrum: een Hollandse mix van winkelen en vermaak

Nederlanders hebben in het buitenland overal ter wereld de reputatie dat ze ‘kijken, kijken maar niet kopen’, in zonovergoten bazaars maar ook bij Duitse kerstmarkten waar we liever ons geld uitgeven aan glühwein, warme chocomelk en een rondje op de schaatsbaan dan aan de koopwaar in de kraampjes. Daarom is de populariteit en het succes van de kerstshows van veel Nederlandse tuincentra misschien des te opvallender.

Complete kerstverhalen en -sprookjes worden er uitgebeeld

Deze kerstshows lijken elk jaar wel groter en creatiever te worden, het is inmiddels al lang niet meer beperkt tot het leuk presenteren van kerstdecoratie. In de kerstperiode veranderen veel tuincentra in winterse lifestylewinkels met wonderlijke tableaus die doen denken aan Efteling-attracties. Complete verhalen en sprookjes worden uitgebeeld, in zoveel detail dat fans van de feestdagen er uren naar kunnen kijken. Intratuin Duiven heeft waarschijnlijk de grootste kerstshow van Nederland; als je nieuwsgierig bent naar hun huidige show, kijk dan naar deze vlog van Christmaholic Saskia de Laat:

Dit alles vergt natuurlijk ontzettend veel voorbereiding. Het opbouwen begint in de zomerse warmte, want om het hele kerstseizoen mee te pakken moet de afdeling liefst al in oktober open voor publiek. De tuincentra hebben ook elk jaar een ander thema, in detail uitgewerkt met de decoratietrends van dat jaar. Brancheorganisatie Tuinbranche Nederland en het magazine Tuinzaken hebben er een landelijke competitie voor opgezet: Beste Kerstshow van Nederland. Hoewel editie 2020 van deze competitie vanwege coronamaatregelen niet doorgaat, laat de vorige editie zien dat de kerstshows heel serieus genomen worden, met prijzen in maar liefst zeven categorieën.

Om het hele kerstseizoen mee te pakken, moet de afdeling liefst al in oktober open voor publiek

Tijdens de coronacrisis worden de tuincentra zelfs beter bezocht dan in andere jaren, en de verwachting is dat dit in de kerstperiode niet anders zal zijn. Vooral in de laatste maanden van het jaar heeft een tuincentrum weinig meer te maken met planten, potgrond of gieters. Het is een familie-uitje geworden!