De Spaanse incasseerder, of ‘cobrador del frac’, werkt in rokkostuum

In Spanje zie je hem weleens lopen op straat: een man in rokkostuum en met een hoge hoed op en een koffertje in zijn hand. Hij is niet op weg naar een gala, maar maakt deel uit van een beroepsgroep die inspeelt op het gevoel van trots van de Spanjaarden. Het is de Cobrador del Frac.

Een cobrador is een incasseerder die werkt in een rokkostuum, el frac. Of hij dost zich uit als aap, kip, coyote, pink panther, stierenvechter, superman, of monnik. Het kostuum heeft maar een doel: opvallen, want mensen moeten zien dat hier een incasseerder schulden komt opeisen.

Als een bedrijf zijn schulden niet betaalt, kan de schuldeiser een incassobureau of deurwaarder inschakelen. Met een regulier incassobureau kan het dan maanden of soms zelfs jaren duren totdat de schuldeiser ook echt zijn geld ontvangt. De incassobureaus van de Cobrador del Frac claimen dat ze succesvoller zijn en sneller werken. Ze kopen de schuld over met een kortingspercentage, zodat de schuldeiser direct geld ontvangt, of ze werken tegen een vast tarief. Een incasseerder meldt zich bij de schuldenaar, hij gaat in gesprek over de openstaande rekening en geeft zijn visitekaartje af. Tot zover verschilt de praktijk niet van een doorsnee incassobureau.

Het rokkostuum heeft maar een doel: opvallen, want mensen moeten zien dat hier een incasseerder schulden komt opeisen.

De clou zit in stap twee. Als een schuldenaar niet binnen de gestelde termijn betaalt, wordt het kostuum in stelling gebracht. In rokkostuum volgt de cobrador de schuldenaar opzichtig. Hij staat hem voor zijn woning op te wachten, loopt achter hem aan naar de bakker, naar de bar of naar zijn bedrijf. Met zijn rokkostuum, zijn hoge hoed en zijn koffertje is hij voor iedereen herkenbaar. Op het koffertje staat in grote letters Cobrador del Frac. Je buren, vrienden en familie, je klanten en leveranciers: iedereen kan zien dat je schulden hebt. Deze incasseerders zijn effectief omdat ze inspelen op imagoverlies.

Helaas doen de Cobradores del Frac de afgelopen jaren goede zaken, dankzij de kredietcrisis en nu ook als gevolg van de coronacrisis. Hoewel hun werkwijze op het eerste gezicht een grappige manier lijkt om schulden te innen, staat deze op gespannen voet met het recht op privacy en werken de cobradores zowel ethisch als juridisch op het randje van wat is toegestaan. Hopelijk zullen ze in de toekomst  snel weer minder prominent aanwezig zijn in het Spaanse straatbeeld.