Uit eten in Parijs, acht survivaltips voor de (on)ervaren toerist

Parijs mag dan de reputatie hebben van gastronomisch walhalla, het wemelt er ook van de restaurateurs die alles in het werk stellen om toeristeneuro’s in hun zakken te laten verdwijnen in ruil voor een fletse lap grijsgestoofd vlees en een portie doorweekte frieten. Met een klein beetje moeite zijn de valkuilen echter te vermijden en valt er heel wat culinair plezier te beleven in de Franse hoofdstad. En ook al mogen we op dit moment nog niet reizen, laat staan bomvolle Parijse bistro’s bezoeken, we kunnen wel de voorpret hebben in afwachting van betere tijden, en ons alvast wapenen tegen de vele horecagevaren die in Parijs op de loer liggen. Lees hier acht survivaltips die je helpen om goede eetplekken te vinden in de lichtstad.

Tip 1: Ga uitgebreid lunchen

Bijna nergens stralen er zoveel Michelinsterren aan de hemel als boven Parijs. (In Parijs zijn dit jaar 147 sterren toegekend. Ter vergelijking: Amsterdam heeft er op dit moment 21). Je eet uitstekend in deze zaken, maar het is een aanslag op je vakantiebudget. Onthoud daarom deze gouden tip: ga lunchen. Diverse sterrenrestaurants bieden een lunchmenu aan voor een vriendenprijs, zeg maar drie gangen voor rond de 50 euro. Er zit vaak een glas uitstekende wijn bij en het is inclusief beleefde bediening, iets wat je elders in Parijs maar zelden aan zult treffen.

Tip: La Table d’Eugène, 18 rue Eugène-Süe, 18e arr. (1 Michelinster) Driegangen lunchmenu voor 48 €

Tip 2: Weet waar je eet

Pak de stadsplattegrond. Trek een cirkel van circa 500 meter rondom het Centre Pompidou. Doe hetzelfde rondom het Panthéon en het Place du Tertre. Alles binnen de cirkels is nu verboden terrein, zelfs die romantisch ogende, in koperblinkende belle-époquestijl uitgedoste roodpluchen brasserie. Gewoon niet doen, geloof het nou maar. Er is één uitzondering: Het fraaie Le Petit Bouillon Pharamond ligt toevalligerwijs midden in een van de verboden zones. Zie ook onder tip 7: Bezoek een bouillon.

Tip 3: Wat je ver haalt is lekker

Omdat de typische toerist niet op zoek denkt te zijn naar Berbers, Libanees, Vietnamees, Senegalees, Oezbeeks of wat al niet meer voor een wereldkeuken, zijn etnische restaurants zelden een toeristenval. De beste kans op een plezierige ervaring maak je bij restaurants van niet-westerse origine met als summum, althans voor de liefhebber van Aziatisch eten, de wijk ten zuidoosten van de Place de l’Italie. Eigenlijk maakt het hier niet uit welk restaurant je kiest. De betere etablissementen kenmerken zich door de aanwezigheid van een schetterende tv, afgestemd op een exotische zender met matige satellietontvangst en een sfeerverlichting bestaande uit een combinatie van fors uitgevallen tl-balken en ritmisch knipperende ledsnoeren. Als er zich dan ook nog een kluitje grootmoeders of tantes bevindt die zich amuseren met het in vorm beitelen van uitheemse gewassen of het geestdriftig fijnstampen van specerijen, moet je er beslist binnenstappen. Een goede afloop is gegarandeerd.

Tip: Pho Mui (Vietnamees), 97 Avenu d’Ivry, 13e arrondissement

Tip 4: Vermijd fastfood

Frankrijk is na de Verenigde Staten het land met de meeste McDonaldsvestigingen per hoofd van de bevolking, en ook bevindt het grootste McDonaldsrestaurant ter wereld zich binnen zijn landsgrenzen, die in Disneyland Parijs. Jazeker, zelfs in Frankrijk is de jongere generatie vooral geïnteresseerd in een snelle, vette en zoute hap. En voor de reiziger: De Parijse big macs en aanverwante delicatessen smaken precies hetzelfde als die langs de A2. Ben je daarvoor zeshonderd kilometer zuidwaarts gereisd? Niet doen dus. En ga ook niet naar de door de Fransen zelf zo gewaardeerde Courtepailles, Buffalo Grills of andere snelweggiganten. Een geblakerde lap rauw stoofvlees met een addendum van weke boontjes en spekgladde sla zal je ten deel vallen. Er is één uitzondering: De Belgische mosselketen Léon de Bruxelles heeft kwistig zijn restaurants over Parijs gestrooid, waardoor je nooit erg ver verwijderd bent van een emmer prima mosselen of gebakken vis met frietjes. Ook geschikt dus voor gezinnen met kinderen wier tere maagjes alleen maar gefrituurd voedsel verdragen.

Tip: Léon de Bruxelles, diverse vestigingen, zie https://restaurants.leon-de-bruxelles.fr/fr

Tip 5: Eet niet op rare tijden

Een vuistregel: De Fransman of -vrouw eet slechts tussen 12.00 en 14.00 uur en tussen 19.00 en 22.00 uur. Alle restaurants die buiten die tijden om een warme maaltijd serveren, kunnen als verdacht worden aangemerkt. Uitzonderingen: etnische restaurants in dito wijken en de mosselen van eerdergenoemde Léon.

Tip 6: Doe geografisch onderzoek

Wederom komt de stadsplattegrond hier van pas. Zoek een plek ver verwijderd van toeristische attracties en met een relatief geringe dichtheid van metrohaltes. Liefst zijn er ook wat kantoren in de buurt maar mijd de chique wijken aan de westkant van de stad. Vervolgens zoek je rondom de betreffende coördinaten via je favoriete zoekmachine naar restaurants met een goede internetreputatie, kies er eentje en ga op pad. Bel of mail wel eerst even om een reservering te maken. Ze kunnen zomaar zijn volgeboekt, want de Parijzenaren zelf weten heus wel waar ze moeten zijn.

Tip: Bistrotters, 9 Rue Decrès, 14e arrondissement (Bib Gourmand) Driegangenmenu ‘s avonds, 38 €

Tip 7: Bezoek een bouillon

De laatste jaren is er sprake van een renaissance van de klassieke Parijse bouillon, oorspronkelijk een soort van arbeiderskantine met eenvoudige werkmanskost op het menu. Menig toerist zal bekend zijn met het fenomeen Chartier, de bekendste van allemaal. En eerlijk gezegd is Chartier niet eens zo beroerd, als je de toeristenrijen en het toneelstukje van de norse obers op de koop toe neemt, maar er zijn mooiere alternatieven. Bouillon Pigalle is bijvoorbeeld een nieuwe loot aan de stam en naar verluidt de oorzaak van de bouillonhype in Parijs. In de immer aanwezige wachtrij tref je nog gewoon Parijzenaren aan die zonder morren een kwartiertje wachten op een heerlijke maaltijd tegen een onbevattelijk schappelijke prijs. En ga je voor de architectonische wow-factor, breng dan een bezoek aan bijvoorbeeld Le Petit Bouillon Pharamond (anno 1832), met een monumentaal belle époque-interieur of bewonder het spectaculaire art nouveaudecor van Bouillon Julien.

Tip: Bouillon Pigalle, 22 Boulevard de Clichy, 18e arrondissement Driegangen lunch circa 20 €

Tip 8: Eet uit het vuistje

Elk jaar wordt in maart de beste baguette van Parijs verkozen. De gelukkige winnaar mag een jaar lang het Elysée, het Franse presidentieel paleis, bevoorraden en de bakkerij kan natuurlijk rekenen op een flinke toestroom van klanten. Dit is dan ook dé plek om een rijk belegde sandwich te kopen, uiteraard met de prijswinnende baguette als belangrijkste ingrediënt. Bij mooi weer is er altijd wel een parkje in de buurt om hem op te eten, en vaak kun je, hoewel dat minder gebruikelijk is dan vroeger, in cafés waar geen lunch wordt geserveerd zelf meegebrachte etenswaar nuttigen. Wel altijd eerst even vragen.

Tip: Beste baguette van Parijs 2020: Maison Julien, Les Saveurs de Pierre Demours, 18, Rue Pierre Demours, 17e arrondissement . Kijk op de site van de gemeente Parijs, www.paris.fr, voor de actuele winnaar van de Grand Prix de la meilleure baguette de tradition française.

Met deze raadgevingen moet de toerist die een paar dagen Parijs aandoet, zich goed kunnen redden. De doorgewinterde Parijsganger zal vast nog wel een paar hidden gems kunnen noemen; het aanbod is immers gigantisch. In ieder geval zou het jammer zijn als een bezoek aan deze luisterrijke stad wordt vergald door het moeten nuttigen van een drassige pizza of een gerimpelde kip die langdurig onder de warmhoudlamp heeft liggen zonnen. Met deze acht tips is er een hoop leed te voorkomen. Nu maar hopen dat we binnenkort het geleerde in de praktijk kunnen brengen.