Mocht je rond de kerst in Londen zijn, sla deze plekjes dan niet over!

Rond half november is Londen vaak al helemaal klaar voor de kerst, met kerstverlichting in de grote winkelstraten en etalages vol met kersttruien en kerstmutsen en, het moet gezegd worden, het effect is ge-wel-dig!

Bij Trafalgar Square (dat plein met die leeuwen) zit een kleine kerstmarkt waar ze van alles verkopen, van magneten tot kerstboomprullaria. Ik schrijf bewust ‘prullaria’, want kerstballen zijn er niet te vinden. Bij gebrek aan beter zou je ervoor kunnen kiezen om bijvoorbeeld dromenvangers te kopen, of kleine handgesneden boomornamenten, maar de vraag is of die wel zo goed bij de kerst passen. Aan de sfeer op dit marktje zal het in ieder geval niet liggen. Het is er hartstikke gezellig door de kerstliedjes, Christmas chutney, warme chocomel, candy canes en Hot Toddy’s.

Mocht je, net als de schrijver van dit artikel, nou een beetje een unheimisch gevoel krijgen van dromenvangers in de kerstboom en voelt het kerstfeest niet helemaal af zonder dat er op zijn minst een enorm kitscherige kerstbal in de boom hangt, dan zul je verder moeten zoeken. Er is namelijk een andere winkel in Londen die rechtstreeks uit de film Elf – met Will Ferrell – lijkt te komen, namelijk HARRODS! 

Wanneer je bij de roltrappen aankomt, blijkt alles daar van goud te zijn, met her en der een levensgrote teddybeer voor een fijn kodakmomentje.

Voor diegenen die Harrods niet kennen, het is hét warenhuis van Londen. De winkel beslaat een gebied ter grootte van het Vondelpark (althans, zo voelt het), maar dan zeven etages hoog. In de kelder van dit prachtige warenhuis bevindt zich het walhalla voor de kerstliefhebber: de kerstafdeling. Ook hier word je begroet met kerstmuziek, alleen niet met ordinaire liedjes als ‘Baby It’s Cold Outside’ (hallo Dean, die vrouw wil gewoon naar huis), maar met de meer sophisticated songs van Frank Sinatra en Enya. Het personeel is enorm vriendelijk en als dikke vette bonus dragen ze allemaal diezelfde donkergroene pakjes als Buddy de elf.

Om bij de kerstafdeling te komen moet je dus naar de kelder. De zoektocht naar de roltrappen is al een heus spektakel, met de mooiste artikelen, felste kleuren en fijnste geuren om je heen. Overal ligt eten in vitrines en de niet eetbare artikelen staan in mooie geschenkdozen klaar om direct te worden opgepakt en meegenomen. Als je uiteindelijk bij de roltrappen aankomt, blijkt alles daar van goud te zijn, met her en der een levensgrote teddybeer voor een fijn kodakmomentje.

Op de kerstafdeling zelf staan drie enorme kerstbomen met daarin de hele collectie uitgestald, wat neer komt op ongeveer driehonderd kerstballen per boom. De prijs blijkt van hoog naar laag te lopen. Er zijn kerstrode ballen met gouden versieringen die lijken op pauwenveren, maar ook zwarte, blauwe, paarse en handgeschilderde ballen – voor ieder wat wils dus. Toen ikzelf laatst een keer op de kerstafdeling was, vielen mijn ogen er haast uit van verbazing hoeveel glitters, edelstenen en diamantjes kun je op één kerstbal kwijt, en hoe kun je hier in hemelsnaam een keuze uit maken?

Als je anderhalf uur later uitgeput in een lange rij bij de kassa aankomt, slaat de twijfel misschien toe. Heb je dit echt allemaal nodig?

Heb je eindelijk een keuze gemaakt en sta je met een voldaan gevoel bij de kassa, dan is de kans groot dat je ineens een glimp opvangt van een tweede ruimte. Die ruimte zit een beetje verstopt in een hoek achter de kassa en daar zijn nog veel meer kerstballen met gouden letters te zien. Schroom niet om ook daar even naar binnen te lopen, het is namelijk de souvenirafdeling. Werkelijk alles wat in die ruimte staat is met de welbekende gouden letters bedrukt, je zou er ontzettend hebberig van kunnen worden.

Als je anderhalf uur later uitgeput in een lange rij bij de kassa aankomt, slaat de twijfel misschien toe. Heb je dit echt allemaal nodig? Zijn deze spullen werkelijk een half vakantiebudget waard? Je twijfels verdwijnen als sneeuw voor de zon zodra je wordt geroepen door die jongeman die met zijn donkergroene elvenpakje en stralende glimlach direct aan Buddy de elf doet denken. Reken af en hang je prachtige Harrods tas met een zwaai over je schouder – jouw kerst is zojuist officieel begonnen.