Koninklijk Turijn, pracht en praal aan de voet van de majestueuze Alpen

Turijn, gelegen in het Noordwesten van Italië met op de achtergrond de majestueuze Alpen, wordt vaak vergeten door de gemiddelde toerist. Ten onrechte. Met zijn prominente rol in de Italiaanse eenwording, als de bakermat van het vooroorlogse Italiaanse koningshuis en als studentenstad heeft Turijn genoeg te bieden. Turijn is een bijzondere stad. Een overzicht van zijn meest verrassende kanten.

Turijn, de eerste hoofdstad van Italië

Veel mensen weten het misschien niet, maar Turijn was van 1861 tot 1865 de eerste hoofdstad van Italië. Het was het koningshuis van Savoye dat zijn leger eropuit stuurde om de lappendeken van Noord-Italiaanse onafhankelijke staten en Zuid-Italië te verenigen. Turijn werd hierop uitgeroepen tot eerste hoofdstad van het nieuwe koninkrijk (Rome was immers nog altijd bezet door de Fransen) en huisvestte als zodanig het parlement tijdens de eerste jaren. Het voormalig parlementsgebouw doet nu dienst als Museo del Risorgimento Italiano (het museum met als hoofdthema de Italiaanse eenwording). Ben je een liefhebber van geschiedenis en wil je meer weten over de fascinerende geschiedenis van het Italiaanse schiereiland en de eenwording, dan is Turijn een niet te missen bestemming!

Het architectonische samenspel van de gebouwen en de pracht en praal stalen af op het gebied rondom de stad.

Turijn, de koninklijke stad

Wandel je door Turijn, dan zul je al snel versteld staan van zijn schoonheid: brede lanen, uitgestrekte pleinen, chique paleizen en middeleeuwse kastelen vallen je ten deel. Toen het voormalig hertogdom van Savoye in 1563 zijn hoofdstad naar Turijn verplaatste, gaf dit een enorme impuls aan zijn artistieke en architectonische erfgoed. Immers, om het prestige en de macht van de Savoye’s te tonen en te benadrukken initieerde de toenmalige hertog Emmanuel-Philibert een lange reeks bouwprojecten waarvan sommigen inmiddels een plaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO hebben veroverd. Zijn inspanningen leidden tot de restauratie van kastelen en paleizen, buitenverblijven en koninklijke tuinen verrezen in de stad en in zijn directe omgeving. Het resultaat is een deftige, chique stad. Het architectonische samenspel van de gebouwen en de pracht en praal stralen af op de stad zelf én op het gebied rondom de stad, met zijn talrijke buitenverblijven en jachthuizen. Wanneer je Turijn bezoekt dompel je jezelf onder in de koninklijke geschiedenis van het huis van Savoye, het leven aan het hof en de vele kunstschatten.

Turijn, de barokke stad

Fabelachtige buitenverblijven en jachthuizen, plechtige kerken en majestueuze pleinen waaraan je je hart kunt ophalen. Turijn staat met deze architectonische en artistieke hoogstandjes model voor de barokke periode in de Italiaanse kunst en architectuur. Hoogtepunten zijn onder andere het Palazzo Reale en het Palazzo Carignano waar het eerdergenoemde Museo del Risorgimento Italiano is gevestigd. Hier bewonder je aan de buitenkant façades in barokke stijl en binnen weelderige fresco’s. Een echte blikvanger is de Basilica di Superga. Op een hoogte van 637 meter aan de zuidkant van Turijn torent deze basiliek boven de stad uit en geeft op kraakheldere winterdagen een overweldigend uitzicht op de stad en de besneeuwde toppen van de noordelijk gelegen Alpen. Ben je bewonderaar van koninklijke paleizen dan zijn de koninklijke residentie en tuinen van Venaria een de absolute kers op de taart. Met zijn 80.000 vierkante meter aan paleisoppervlak is het een van de grootste paleizen ter wereld. Sinds 1997 staat het op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Ga eropuit en geniet op een mooie lentedag van een mooie wandeling door de tuinen die met de mooiste kleuren, bloemen en planten volop in bloei staan!

Turijn staat model voor de barokke periode in de Italiaanse kunst en architectuur.

Turijn heeft daarnaast nog een aantal andere interessante bijzondere gebouwen, zoals de Mole Antonelliana. Het 167 meter hoge gebouw staat symbool voor Turijn en staat als zodanig op de Italiaanse euromunt van 2 cent. Ook was de Mole het logo van de Olympische Winterspelen van Turijn. Nu is er het nationaal filmmuseum gevestigd. Heb je geen last van hoogtevrees? Neem dan de lift naar het uitkijkpunt boven in de toren. De reis naar boven is een ware belevenis: de lift is van glas en geeft je van binnen de Mole uitzicht op het museum zelf, voordat dezelfde glazen llft je via het centraal gelegen ‘oog’ het hoger gelegen punt van het bouwwerk intrekt en je bij het panoramaterras op een hoogte van 85 meter uitkomt.

Turijn, de stad van de apericena

Heb je na een lange dag slenteren zin in een lekker aperitief, dan is Turijn de perfecte stad. Dankzij de vele studenten zijn gezellige eettentjes, barretjes, ijssalons en kroegen in overvloed aanwezig. Op een zwoele zomer- of lenteavond zijn de terrassen druk bezet, loopt de bediening af en aan, wordt er luidruchtig en vrolijk op los gekletst en is het bruisen van de stad extra voelbaar. En heb je geen zin in ellenlange en vermoeiende zoektochten naar het juiste restaurant waar je waar krijgt voor je geld, dan heeft Turijn de perfecte oplossing. Juist vanwege de vele studenten en jonge mensen die geen zin en tijd hebben om te koken, is de apericena populair geworden. Dit is een van origine Noord-Italiaanse traditie. Het woord is een samentrekking van de Italiaanse woorden aperitivo (aperitief)en cena (diner). Hierbij bestel je voor een relatief lage prijs je drankje waarbij je een uitgebreide hoeveelheid hapjes geserveerd krijgt. In sommige gelegenheden kun je zelfs meerdere keren langs een waar buffet met allemaal heerlijke Italiaanse aperitiefhapjes lopen en ook opscheppen zoveel je wilt. Goedkoop, makkelijk en bovenal enorm lekker en gezellig!

Turijn, perfecte uitvalsbasis

Naast een rijk uitgaansleven, barokke architectuur, koninklijke historie en sfeervolle pleinen heeft de wijdere omtrek nog genoeg in petto om een bezoek aan de stad compleet te maken. Voor de bourgondiërs en wijnliefhebbers is het ten zuiden van Turijn gelegen, beroemde wijngebied Langhe een genot voor het oog en de tong. De heuvelachtige geboortegrond van de wereldberoemde Barolowijn doet Toscaans aan. Dit echter is het ándere Toscane, het Toscane van Noord-Italië, maar zeker niet minder mooi: pittoreske dorpjes gelegen op en tussen de heuvels worden afgewisseld met glooiende en uitgestrekte wijnranken waar de wereldberoemde wijnen uit dit gebied tot wasdom komen. Vergeet niet een van de vele wijnproeverijen te boeken, die natuurlijk ook vergezeld gaan van vele hapjes! Wie meer dan een dag van deze adembenemende streek wil genieten, kan altijd een nachtje overblijven in een Bed & Breakfast. En heb je zin in een meer spirituele ervaring om je bezoek mee af te sluiten is er de Sacra di San Michele, een aan het eind van de tiende eeuw gebouwde abdij. De abdij pronkt in een sprookjesachtig tafereel op een hoogte van ongeveer een kilometer op de Pirchirianoberg ten westen van Turijn. Ook hier een schilderachtig vergezicht dat in je geheugen gegrift blijft staan.

Met de apericena bestel je voor een laag bedrag een drankje waarbij je een uitgebreide hoeveelheid hapjes geserveerd krijgt.

Denk aan deze verrassende kanten voordat je vertrekt en een meerdaags bezoek aan Turijn kan alleen maar uitdraaien op een mooie en bevredigende ervaring. De vooraf ingebeelde grauwheid verdwijnt als sneeuw voor de zon en het warme, frisse, bruisende en deftige karakter van Turijn treedt prominent op de voorgrond. En er is nog veel meer om te ontdekken in deze prachtige stad, die een bezoek meer dan waard is!