Een boete voor spelen of je huis schoonmaken? In Engeland kan dat!

Elk land kent wel een paar vreemde wetten waarvan je je kunt afvragen of ze nog wel echt nodig zijn. Wetten komen doorgaans tot stand na een lang proces, dat soms vele honderden jaren kan duren. Bovendien kan de wetgeving de ontwikkeling van de maatschappij niet altijd bijbenen. Daarom blijven er altijd wel een paar bijzondere wetten in het wetboek staan. Zo werd in Nederland pas in 2006 het verbod op duelleren uit de wet gehaald. Wel grappig dat dat duelleren zo lang nog in de Nederlandse wet is blijven staan, maar in Engeland zijn er wetten die in dit opzicht nog een stapje verder gaan!

Zo is het in Engeland bijvoorbeeld officieel verboden om het parlementsgebouw te betreden in een harnas. Het Statute forbidding Bearing of Armour werd in 1313 ingevoerd. Een zeer rumoerige tijd in de Engelse geschiedenis. De wet is nooit geschrapt. Het Engelse Openbaar Ministerie geeft wel aan dat mócht er iemand in een harnas door het parlementsgebouw lopen, ze dit dan wel eerst door de politie zouden laten afhandelen. Als je trouwens op televisie ziet hoe het er daar in de debatten aan toe gaat, dan valt er best nog wel wat voor te zeggen dat de parlementsleden er niet in volledige wapenuitrusting mogen verschijnen.

Een ander heel specifiek verbod vinden we in de Metropolitan Police Act uit 1839. Het is in Groot-Londen verboden om op de stoep te vliegeren of andere spelletjes te spelen die ergernis oproepen bij omwonenden. Op de stoep spelen is daar blijkbaar al een enorme bron van irritatie, maar vliegeren spant duidelijk de kroon. Met de slee over sneeuw of ijs glijden op straat wordt ook frowned upon en is daarom ook verboden.

Het is in Engeland bijvoorbeeld streng verboden om het parlementsgebouw te betreden in een harnas…

Belletje trekken mag niet volgens de wet en wordt dan ook bestraft met een geldboete. Net als schunnige liedjes zingen of een varkensstal bouwen aan de voorkant van je woning. Wat echt helemaal not done is in Engeland, is na 8 uur ’s morgens je deurmat uitkloppen. Dit mag nergens, op geen enkele straat. Dus ook niet even snel in dat steegje achter je huis. Maar je mag ook niet vanuit je raam de mat uitkloppen. Het is namelijk ook niet toegestaan om iets op voorbijgangers te laten vallen vanaf een dak of uit een raam. Je moet je mattenklopperij daarom echt goed plannen. Waarbij ik me dan weer afvraag: tot hoe laat duurt ná acht uur en wanneer begint vóór acht uur? Nou ja, als we hier in Nederland in de Algemene plaatselijke verordeningen duiken, komen we vast ook wel een aantal merkwaardige dingen tegen. Maar die zullen vast niet zo oud zijn als sommige Britse regels, die het gevolg zijn van die Engelse drang naar orde en netheid.