Is de date die je aan de haak slaat qua match wel zuiver op de graat?

Daten kan een kostelijk tijdverdrijf zijn. Maar als bij het derde afspraakje de derde kandidaat van 60 zich aandient, terwijl jij toch duidelijk had aangegeven iemand van 25 te zoeken, is de lol er snel vanaf. Voorkom dit. Taalgebruik kan een hoop over iemands persoonlijkheid en leeftijd onthullen. De facebookpagina van je date bevat daartoe de sleutel.

Iemand kan zeggen: ‘Ik zit met bout’, of iemand zegt: ‘Ik ben in positie’. Ze zijn allebei zwanger, maar op een andere manier. De eerste drukt het behoorlijk plat uit, de tweede nogal ouderwets. Het is wel duidelijk dat we hier te maken hebben met twee totaal verschillende registers. Om een beeld van je dates te krijgen, kun je hun berichten op Facebook scannen op dit soort registers. Die kunnen je ook een indicatie geven van de leeftijd van de gebruikers, en dat kan zomaar een generatie schelen.

Stel je voor: Je bent in gesprek met je bloedmooie date voor vanavond, maar je voelt je al een tijdje licht ongemakkelijk. Ze stelt je vragen die te persoonlijk voelen voor een eerste afspraak en blijft maar doorgaan over dat ene onderwerp. Ineens heb je het door: ze heeft je regelrecht een diepgaand gesprek ingetrokken! Via paadjes en zijweggetjes heeft ze je naar haar onderwerp geleid. Terwijl jij gewoon een ongedwongen gesprek met haar aan het voeren was over van alles en nog wat, is het ineens niet gezellig meer en voelt het wat zeurderig.

Bij introverte types zul je eerder wat concreter taalgebruik aantreffen en minder bijvoeglijke naamwoorden.

Je hebt hier waarschijnlijk te maken met een introverte persoonlijkheid. Onderzoek heeft uitgewezen dat die minder snel schakelen tussen gespreksonderwerpen en langer over één onderwerp willen praten. Aandachtig werken ze alle aspecten van hun geliefde onderwerp af. Daar kunnen hele boeiende gesprekken uit voortkomen. Maar als jij gewoon gezellig wil klessebessen op een spontane en ontspannen manier, dan ben je waarschijnlijk de tegenpool van je date, dus extravert. Dan verwacht je wellicht iets anders. In de posts van introverte types zul je eerder wat concreter taalgebruik aantreffen en minder bijvoeglijke naamwoorden. Ook hun toon kan wat ingetogener lijken. Even de facebookpagina van je afspraak natrekken op dit soort taalgebruik kan een hoop ellende voorkomen. Want voor je het weet heeft zij een kinderwens en ben jij de sigaar.

Het taalgebruik op Facebook kan met hoge graad van nauwkeurigheid de leeftijd en diverse persoonlijkheidstrekjes van iemand verraden. Gebruik wel genoeg tekst voor je onderzoek, dus niet maar één berichtje. Zo voorkom je dat je je straks met je tegenpool door de avond moet ploeteren.