Happy Halloween! Van Keltisch nieuwjaar tot wereldwijd griezelfestijn

Op 31 oktober wordt wereldwijd Halloween gevierd, het feest dat bekend is geworden door zijn griezelige kostuums, versierde pompoenen. In de hele wereld gaan buurtkinderen langs alle deuren en vragen: ‘Trick or treat?’ in de hoop hun zakken vol te laden met snoep en lekkernijen. Maar hoe is dit geliefde griezelfeest eigenlijk ontstaan? Lees verder en ontdek hoe dit van oorsprong Keltische feest in onze moderne tijd terecht is gekomen.

Samhain: een eeuwenoude Keltische traditie

Hoewel vaak wordt gedacht dat Halloween een typisch Amerikaans feest is, ligt de oorsprong diep geworteld in de Keltische traditie, zo’n 2000 jaar geleden. Voor de Kelten betekende 31 oktober het einde van het oogstseizoen en het begin van de winter. Een tijd van kou en duisternis brak aan. Zij vierden dit met het festival Samhain. Volgens de Kelten vervaagde tijdens Samhain de grens tussen onze wereld en die van de geesten. Hierdoor konden geesten terugkeren naar de aarde, wat zowel beangstigend als fascinerend was voor de oude Kelten. Maar hoe vierden zij dit feest eigenlijk? Tijdens Samhain ontstaken de Kelten vreugdevuren om boze geesten weg te jagen en zichzelf te beschermen. Ook brachten zij offers ter ere van hun voorouders en om bescherming te vragen. Om de geesten te verwarren en hen te laten denken dat ze een van hen waren, droegen de Kelten dierenhuiden en maskers. Dit brengt ons naar de tradities van het dragen van kostuums en trick-or-treating van vandaag – een kleine knipoog naar onze voorouders?

Van Samhain naar All Hallows Eve

In de 7e eeuw verspreidde het christendom zich over de Keltische landen en bracht het Allerheiligenfeest met zich mee, dat op 1 november werd gevierd. Om de oude tradities met het nieuwe geloof te verbinden, werd de avond ervoor, 31 oktober, aangewezen als All Hallows’ Eve (de avond vóór Allerheiligen), later bekend als Halloween.

Het moderne Halloween

Toen Ierse en Schotse immigranten in de 19e eeuw naar Noord-Amerika trokken, namen ze hun Halloween-tradities mee zoals het snijden van rapen. Deze werden voor het raam gezet om boze geesten te verjagen. Later werden hiervoor pompoenen gebruikt. Zo ontstond de Jack-O-Lantern; de versierde pompoen met een lichtje. Deze naam verwijst naar het verhaal van Jack, een man die door zijn sluwheid uit de hemel en de hel werd verbannen en sindsdien in het donker ronddoolt met alleen een uitgeholde pompoen als licht. In de Verenigde Staten groeide Halloween langzaam uit tot het feest zoals we dit nu kennen, waarbij de nadruk steeds meer kwam te liggen op kindvriendelijke activiteiten zoals het dragen van kostuums, trick or treating en het versieren van pompoenen. Ook in Europa wint Halloween de laatste jaren flink aan populariteit.

Tegenwoordig is Halloween een mix van oude tradities en moderne feestvreugde uit diverse culturen. Of je nu geniet van de spannende Ierse spookverhalen, het traditionele trick-or-treating of de kleurrijke kostuums op ‘Día de los muertos in Mexico, Halloween blijft een feest waar jong en oud jaarlijks van genieten.