Hoe bijgelovig zijn de Oekraïners en wat moet je vooral niet doen?

Attribution header image

Afgezien van kleine groepen katholieken, protestanten en moslims zijn de meeste Oekraïners orthodoxe christenen. Er is echter nog een belangrijke ‘religie’ in het land en dat is bijgeloof. Net als Nederlanders vermijden Oekraïners het cijfer dertien en zwarte katten, maar anders dan in Nederland blijft het hier niet bij. Als je een lang en gelukkig leven wil, lees dan verder.

Aan tafel

Heb je bijvoorbeeld tijdens het eten zout gemorst? Maak je dan klaar voor een flinke familieruzie. Volgens het Oekraïense bijgeloof is de kans daarop na het morsen van zout levensgroot. Nog steeds geen aanzoek gehad? De oplossing komt uit onverwachte hoek, om precies te zijn een tafelhoek, want Oekraïners geloven dat je je kansen op de huwelijksmarkt met deze plek aan tafel terugbrengt naar nul. Maar wat je ook doet aan tafel, lik nooit je mes af, want dan word je een kwaadaardig en jaloers mens en kan je per ongeluk boze geesten oproepen.

Feest

Zin in een feestje? Als je in Oekraïne bij iemand thuis wordt uitgenodigd, is het altijd een goed idee om bloemen mee te nemen. Let er wel op dat dit een oneven aantal is. Boeketten met even aantallen bloemen zijn volgens Oekraïners alleen geschikt voor begrafenissen. Feliciteer ook nooit iemand te vroeg, en vier nooit je verjaardag wat eerder omdat dit beter uitkomt. Dit brengt ongeluk. Ben je op een feestje en is er een fles wijn helemaal doorheen gegaan? Denk dan niet dat je de gastheer een plezier doet door deze naar de keuken te brengen. Zet alle lege flessen op de grond bij de gasten, dit brengt geluk.

In huis

Ook in huis is het oppassen geblazen, maar blaas niet te hard, want fluiten brengt ongeluk en financiële problemen. Kom ook altijd óver de drempel als je in Oekraïne bent, handen schudden boven deze scheidslijn brengt namelijk ongeluk. Wacht daarom met groeten totdat je gast helemaal binnenshuis is en neem pas afscheid als hij weer volledig buiten op straat staat. Wordt het je allemaal te gek en wil je terug naar Nederland? Ga dan eerst even met iedereen een paar minuten zwijgend in een cirkel zitten, want alleen dan weet je zeker dat je weer veilig thuiskomt!