De Franse keuken is internationaal zeer gewaardeerd. Ook Nederlanders weten er hun weg in te vinden. Iedereen zal op zijn minst wel eens gehoord hebben van ratatouille, boeuf bourguignon of coq au vin. Iedere zomer trekken landgenoten dan ook en masse naar Frankrijk om te genieten van het zonnige weer en de smakelijke Franse gerechten. Er is echter één uitzondering, namelijk escargots! De gemiddelde Nederlander gruwelt er van. Waarom zijn die slakken in Frankrijk zo’n geliefde delicatesse?
Een bron van voedzaam eten
De Romeinen aten ze al, er zijn zelfs kookboeken teruggevonden waarin wordt beschreven hoe je slakken het beste op smaak kunt brengen door ze brood en wijn te voeren voordat ze de pan in gaan. Ook in de middeleeuwen werden ze wel gegeten, vooral omdat ze goedkoop en voedzaam waren. Het eten van slakken werd bovendien veel populairder nadat paus Gregorius VII ze in de elfde eeuw had bestempeld als mager vlees. Hierdoor was het opeens toegestaan om slakken te eten tijdens het vasten en werden ze een geliefd gerecht onder volk en elite.
Een teken van elegantie
Na de Middeleeuwen raakte de slakkenconsumptie enigszins in ongebruik. Pas in de negentiende eeuw won de slak weer aan populariteit in de keuken. Het startschot hiervoor werd gegeven door de Franse politicus De Talleyrand, die in 1814 slakken op het menu zette bij een diner voor de Russische tsaar Alexander I. Het gerecht werd een doorslaand succes en tegenwoordig staan er in bijna elk Frans restaurant escargots op de menukaart. Meestal worden ze in een pannetje geserveerd en vergezeld van een sausje om ze in te dippen. Sinds de negentiende eeuw wordt de Franse wijngaardslak gezien als een luxegerecht.
Culturele betekenis
Rond 1900 zijn de escargots een symbool geworden voor de Franse gastronomie en ook in de hele twintigste eeuw associeerde iedereen slakken met de Franse keuken en zijn ze onderdeel geworden van de Franse cultuur. Dat komt ook doordat de meest gegeten slak in Frankrijk uit het land zelf afkomstig is. Van de 500 miljoen slakken die jaarlijks in Frankrijk geconsumeerd worden, is de Franse wijngaardslak de populairste. Wanneer je deze slak in je mond stopt, proef je ook weer even de natuur en het Franse platteland waar hij vandaan komt.
Sociale belevenis
Vandaag de dag worden er in Frankrijk nog steeds veel slakken geconsumeerd. Ze worden gezien als een delicatesse en iets dat eigenlijk altijd lekker is. Meestal staan ze op het menu als voorgerecht en worden ze geserveerd met brie, knoflook en peterselie. Het vorkje en de speciale tang die je erbij krijgt om ze zonder al te veel geknoei te kunnen opeten, maakt de ervaring extra bijzonder. Er zijn ook gezellige avondmarkten waar je een bakje slakken, een stokbrood en een goede fles wijn kan kopen om er vervolgens samen met je vrienden van te genieten.
Kortom …
Slakken zijn een delicatesse in de Franse keuken, ze zijn een teken van elegantie, onderdeel van het culturele erfgoed van Frankrijk en een sociale belevenis voor degene die ze eet. Uitproberen dus!