Photo by Roberto Carlos Román Don on Unsplash
Elk land heeft zijn eigen gewoonten en tradities. Wat in het ene land normaal is, kan in een ander land zomaar als raar of zelfs ongemanierd worden gezien. Dat geldt natuurlijk ook voor eetgewoonten. Gerechten die in het ene land dagelijkse kost zijn, worden in het andere juist vreemd of ronduit onsmakelijk gevonden.
Neem bijvoorbeeld de Spaanse keuken, die met zijn/haar kleurrijke ingrediënten en rijke smaken zeer divers is. Iconische gerechten zoals paella, calamares (gefrituurde inktvis) en gazpacho (koude Spaanse soep) zijn slechts een greep uit de vele lokale specialiteiten die je in Spaanse restaurants kunt vinden. Voor de Spanjaarden zijn dat doodnormale gerechten, maar sommige Nederlanders vinden het eng om inktvissen te eten, en soep uit de ijskast is eigenlijk ook best raar. Dat deze gerechten inmiddels niet meer zo exotisch lijken, is te danken aan de grote populariteit van Spanje als vakantieland.
Maar hoe zit het met de eetgewoonten in de wat verder gelegen Spaanstalige wereld, in landen zoals Colombia, Mexico of Paraguay? Zijn die echt zo anders? Lees verder en maak kennis met enkele interessante eettradities uit Spanje en Latijns-Amerika.
Unieke tradities in Colombia
In Colombia vind je bijzondere smaakcombinaties en gerechten. Een opvallende gewoonte is om zoete en sappige vruchten, zoals mango’s, eerst met een royale hoeveelheid zout te bestrooien voordat ze worden opgegeten. Verder is warme chocolademelk een populair drankje bij het ontbijt, dat gek genoeg vaak geserveerd wordt met een stuk kaas. De kaas wordt in de chocolademelk gebrokkeld en vervolgens opgedronken. Een ongewone, maar zeer geliefde combinatie. Colombia is trouwens ook beroemd om zijn heerlijke koffie, die niet alleen voor de export is bedoeld maar ook lokaal volop wordt gedronken. Koffieplukkers verzamelen en bewaren de overrijpe koffiebonen om er tinto van te maken, een bittere koffiedrank met veel suiker voor extra smaakbeleving.
Krokante versnapering in Mexico
Wil je eens een traditionele Mexicaanse snack proberen? Kies dan voor chapulines: krokant gebakken sprinkhanen gekruid met chili, limoen en knoflook. Hoewel het idee voor ons misschien wat akelig lijkt, zijn de knapperige insecten, al dan niet met een glaasje mezcal, voor de Mexicanen al eeuwenlang een geliefd borrelhapje.
Gedurfde delicatesse uit Spanje
Terug naar Spanje, waar ook verrassende culinaire tradities te vinden zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van criadillas, een gerecht dat bestaat uit stierentestikels met een pittige vinaigrette. Hoewel dit gerecht ooit werd beschouwd als een afrodisiacum, is het nu eerder een delicatesse voor fijnproevers.
Zoete lekkernijen uit Paraguay
In Paraguay zijn invloeden terug te vinden uit verschillende andere culinaire tradities, waaronder de Portugese, Braziliaanse en Spaanse. Maïs en cassave worden in Zuid-Amerika veel gebruikt en zijn onderdeel van bijna ieder gerecht, zelfs van de toetjes. De Paraguayanen zijn dol op mazamorroa, een pudding die bereid wordt van maïs en kaneel. Een andere opmerkelijke zoete lekkernij is een dessert gemaakt van gepureerde avocado met suiker of honing en citroensap.
Gemorste drankjes in Zuid-Amerika
In delen van Peru, Argentinië, Bolivia en Chili bestaat een interessant ritueel genaamd ch’alla, waarbij er tijdens de avondmaaltijd een paar druppels drank op de grond worden gemorst met de woorden: ‘Para la Pachamama.’ Deze bijzondere traditie is een eerbetoon aan de Pachamama, de Andes-godin van de oogst en vruchtbaarheid.
De eetgewoonten in de Spaanstalige wereld zijn niet alleen verrassend, maar ook verrijkend. Ze laten de diversiteit en rijkdom van culturen en tradities zien. Of het nu gaat om krokante sprinkhanen als borrelhap of om ongewone combinaties zoals kaas in warme chocolademelk, deze gastronomische tradities vertellen allemaal een bijzonder verhaal dat de moeite van het ontdekken zeker waard is.